Kip, rund- & varkensvlees

Paul Jansen is opperslager bij Landmarkt en zit al jaren in het vak. Hij kiest heel bewust voor duurzaam vlees uit een vertrouwde keten. Hij vertelt dat de discussie met betrekking tot het antibiotica gebruik in de dierhouderij de laatste jaren steeds groter is geworden.

“Dat je in de Nederlandse schappen vlees aantreft waarin je antibiotica terugvindt is vrijwel uitgesloten.”, zegt Paul. “Maar wij kijken bij Landmarkt niet alleen naar de winkel als eindstation, de hele keten staat bij ons centraal.” 

De echte discussie gaat namelijk over het preventief gebruik van antibiotica in de sector en de daarmee groeiende resistentie van bacteriën en ziekteverwekkers tegen deze antibiotica. Dat deze dieren vervolgens eerst een ‘wachttijd’ moeten doorstaan voordat hun antibioticawaardes laag genoeg zijn om geslacht en verkocht te mogen worden, gaat er bij Landmarkt niet in.
De achtergrond
Dat consumenten kritischer worden is, volgens Paul niet zo gek. De tomeloze vraag van consumenten naar steeds meer en steeds goedkoper vlees heeft de sector ertoe gedwongen om steeds goedkoper vlees te produceren. Dit heeft geresulteerd in een zoektocht naar rassen (kippen, koeien, varkens, vis etc.) die steeds sneller groeien & eerder slachtrijp zijn. Dit alles m.b.v. steeds goedkopere productiemethoden.
De snelle groei van deze rassen gaat ten koste van eigenschappen zoals weerstand, smaak en dierwelzijn. Goedkoper produceren betekent ook zoveel mogelijk besparen op o.a. voer en huisvesting. Dit alles brengt met zich mee dat de dieren zeer kwetsbaar worden en – versterkt door het ‘boven op elkaar zitten’ – heel snel ziek kunnen worden en elkaar aansteken.
Om dit ‘probleem’ het hoofd te bieden wordt er – met name in de intensieve veehouderijen – preventief antibiotica door het voer gedaan om zo de dieren ‘gezond’ te houden. Dit is één van de grootste problemen met betrekking tot resistentieverschijnselen. “Je kunt je dus afvragen wat er gebeurt als wij dit vlees blijven eten.”, zegt Paul.
Lees hieronder meer over de achtergrond van onze helden!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie