Bijvangst editie: Grauwe Poon

Poon hebben velen van ons weleens gegeten, maar meestal niet de versie die in de Noordzee zwemt. Toch wordt de rode poon, die in de Middellandse Zee wordt gevangen, veel meer verkocht. De reden? Dat heeft met de kleur te maken. Rood oogt aantrekkelijker dan grauw. Het vlees van beide ponen heeft exact dezelfde kwaliteit; mooi stevig en wit.
No colourshaming bij Landmarkt – grauw is ook mooi! Met zijn prehistorische uiterlijk is de poon sowieso prachtig om te zien. Vouw ‘m maar eens uit. Op zijn kop en rug heeft hij feestelijke vinnen en aan de flanken zitten enorme waaiers. Om het te voltooien steken onder zijn bek enkele sierlijke sliertjes uit.
Er zijn verschillende manieren om poon schoon te maken. De mooiste wijze is om de staart van de vis vast te houden met een doekje en het fileermes schuin onder het begin van de langwerpige vinnen van de rug te zetten. Laat het vlijmscherpe mes dan onder de vinnen doorlopen tot je de kop bereikt. Verwijder de vinnen. De volgende stap is om de kop vast te pakken met een doek, het mes rechtop achter de kop in de poon te steken en dan het bot door te snijden. Keer de vis om op het snijvak en duw de kop naar de staart. Op deze manier duw je de ingewanden eruit (de ingewanden kun je aan de kat geven). Hou de visfilet met een mes tegen en trek de rest van de vis naar de staart toe zodat de visfilets min of meer vanzelf gepeld worden. De vis is nu panklaar!
Om van de panklare vis filets te maken hoef je alleen de ruggegraat eruit te snijden. In ons recept gaan we uit van de filet, mocht je de panklare vis willen gebruiken verdubbel dan de garingstijd minus 1 minuut. Het fileren van de poon klinkt vrij ingewikkeld, als je de truck eenmaal doorhebt blijkt het goed te doen. Het slimst is om bij visboer Eddy de hogere kunst af te kijken – gedurende het proces kan je hem vragen stellen.
Op internet kun je veel informatie vinden. Op visfileren.nl vind je twee manieren om de poon voor te bereiden en als je op Engelse term gurnards zoekt vind je op youtube nog veel meer interessante filmpjes.
Bekijk ons recept hier!
grauwe-poon

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie