Bijvangst editie: Schar

Wanneer je over de pier in IJmuiden loopt struikel je over de bakken met schar die de sportvissers daar vangen. De Noordzee zit er vol mee. Het is een smaakvol visje met een zachte, losse structuur. Meestal zijn ze maar een centimeter of 25 lang, maar je komt grotere exemplaren tot 40 centimeter ook wel tegen. Ze zijn vaak te kwetsbaar en klein om te fileren – schar wordt daarom meestal ‘op de graat’ gegeten. Gelukkig geeft de graat smaak af tijdens de bereiding – misschien eet het wat minder comfortabel dan filet, het is wel lekkerder!
Van april tot en met juni is de schar bezig met de voortplanting – eet hem dus vanaf juli tot maart om de soort in stand te laten houden.
Schar maak je panklaar door eerst de schubben te verwijderen. Dit doe je met een bot mes, door telkens met een schrapende beweging vanaf de staart tot aan de kop over de huid te gaan. Doe dit aan beide zijden. Knip dan met een goede schaar de staart en de vinnen eraf. Snijd de kop eraf. Gebruik de scherpe punt van het mes om eventueel hom, kuit of andere losse onderdelen eruit te schrapen. Was de schar van binnen en van buiten onder de kraan en droog daarna grondig – vergeet de binnenkant niet te drogen! Bestrooi daarna met zout en peper naar smaak.
Bekijk ons recept hier!
schar

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie