Bijvangst in het schap?!

Bijvangst, wat is dat eigenlijk? De Nederlandse kottervissers vissen op tong en schol. Maar dat zijn niet de enige vissen die in de netten omhoog komen. Er zitten verschillende soorten  in, jong en oud. De kleine, ‘ondermaatse’ visjes zijn niet eetbaar. Alle ‘maatse’, eetbare vis is in feite gewoon vangst, maar bestaat uit twee delen.  De tong en schol, en wat er verder in de netten zit, de ‘bijvangst’.
Onder bijvangst scharen we de vaak minder bekende vissoorten en daar is weinig vraag naar. Daardoor verdienen de vissers er amper wat aan. Een kilo sliptong brengt bijna tien keer zo veel op als een kilo schar. Als we meer van de onbekendere vissoorten zoals schar, wijting en steenbolk eten, hoeft er minder intensief op tong en schol gevist te worden. Zo wordt verspilling tegengegaan.
Goed nieuws! 
Meerdere supermarkten, waaronder Landmarkt, gaan met bijvangst op de markt komen. Dit hebben ze bekend gemaakt door het ondertekenen van een statement samen met milieuorganisatie Good Fish Foundation.
PLUS, DekaMarkt en Landmarkt hebben het volgende statement getekend:
Onderschrijvende supermarkten gaan zich in 2017/2018 inspannen om bijvangst uit MSC visserij, met positief advies op de ‘bijvangstwijzer’ van Good Fish Foundation, onder de aandacht te brengen van hun klanten. Onderschrijvers ondersteunen projecten ter bevordering van een MSC label voor bijvangstsoorten en verbetering van vistechnieken.’
Hoe bijvangst smaakt? Kom langs in onze winkels en vraag ernaar! Begin juni gaven we alvast een voorproefje op de markt in Amstelveen. Hieronder een kleine impressie.
bijvangst-7
bijvangst-2
bijvangst-5
bijvangst
bijvangst-4
bijvangst-proeverij
 

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie