Aardappelen van de familie Klaver!

 
In 2010 is de familie Klaver op zeer kleine schaal begonnen met het telen van bijzondere en vaak oude rassen aardappelen. Tegenwoordig kent het agrarische bedrijf uit Medemblik maar liefst 30 verschillende soorten. Met name de knollen die zeer beperkt of helemaal niet in een supermarkt te verkrijgen zijn, liggen bij deze familie in het weiland.
Waarom zijn de aardappelen van Familie Klaver zo lekker?

  • – Alle aardappelen worden duurzaam geteeld
  • – De aardappelen worden niet gespoeld
  • – Chemische kiemremmingsmiddelen worden niet toegepast
  • – De aardappelen worden tot de levering gekoeld en in het donker bewaard

 
Van de 30 soorten aardappelen heeft onze groenteman de vier lekkerste voor jou geselecteerd!

Red Emmelie

Dit nieuwe ras is gekweekt in Duitsland. De langwerpige rode knollen, met een gladde huid hebben roze/rood vruchtvlees. Het is een tamelijk vaste aardappel en hebben een goede, pittige smaak. De knol is geschikt voor: salade, puree, koken, bakken, friet, chips en speciaal voor een rode Italiaanse Gnocchi.

Bleue d’Artois

Dit oude ras komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en is jaren geleden geïntroduceerd in Frankrijk. De aardappel is rond en heeft kleine verzonken ogen. De huid en het vruchtvlees zijn violet blauw en heeft een uitstekende smaak.  Je kunt de aardappel pureren, stomen, bakken of maken tot patat of chips.

Pink Fir Apple

Dit ras van voor 1850 is een middenlaat ras en wordt in Engeland Pink Fir Apple, in België Corne de Gatte en in Duitsland Rosa Tannenzapfen genoemd. Het heeft langwerpige kegelvormige knollen en een roze schilkleur. Het is geen mooie kegelvorm maar juist een erg grillige vorm met allerlei uitsteeksels. Schillen daardoor nauwelijks mogelijk, waardoor je het beste de aardappel kunt koken in de schil. Vervolgens kun je ze pellen of met schil en al eten. Het vruchtvlees is strogeel en wasachtig van structuur en zeer vastkokend met een lekkere nootachtige smaak. De stevige structuur van deze aardappels maakt ze bijzonder geschikt voor salades, maar ook lekker uit de oven en om te bakken.

Ratte d’Ardeche

Dit ras uit 1872 is een middenlaat ras en van oorsprong afkomstig uit Frankrijk. Het wordt ook wel Asparges of Buggenummer Muuskes genoemd. Het heeft langwerpig kegelvormige gele knollen. Het vruchtvlees is geel en stevig wasachtig van structuur. Hij is zeer lekker met een nootachtige smaak en is qua smaak te vergelijken met de Pink Fir Apple. Deze aardappel kun je koken, baken, in de oven gooien of gebruiken in een salade.
Welke van de vier lijkt jou het lekkerst? De bijzondere aardappelen zijn nu verkrijgbaar bij Landmarkt in Schellingwoude!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie