Kaas met een goed verhaal!

Er is de afgelopen periode in de zuivelbranche veel te doen geweest rondom Boerenkaas. Lianne is kaasspecialist van Landmarkt en begrijpt het wel. Zij is graag transparant over wat nou wel of niet Boerenkaas is.

“Bekijk de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde er maar eens op terug met onze boer v/d Bas”, zegt Lianne.

 

Waar het in de kern op neerkomt is dat er ‘Boerenkaas’ werd verkocht die niet volgens voorschriften bereid was met rauwe melk. Zo’n kaas mag en wil je dus ook niet verkopen als Echte Boerenkaas. Sinds kort zijn er goede testen waaruit duidelijk blijkt of een kaas gemaakt is met rauwe melk.

Wij leggen het verschil tussen Boerenkaas en Kaas van de Boerderij graag helder en eerlijk aan je uit.

Boerenkaas
GTS
Gek zijn we ervan! Die kaas met dat prikkeltje op de tong. Eén van de bekendste smaakkenmerken van Boerenkaas. Stalsmaak noemen mensen het ook weleens. Maar wat deze kaas echt anders maakt is het bereidingsproces. Boerenkaas wordt bereid uit rauwe melk van eigen koeien. Het hele proces van de kaasbereiding is dus in eigen hand en er wordt gewerkt met super verse melk, bijna direct uit de koe!
Boerenkaas is te herkennen aan het Gegarandeerde Traditionele Specialiteit logo op de banderol. De Boerenkaas die Landmarkt aanbiedt is tevens geselecteerd op weidegang.
Onze boeren
– Jong belegen – Van der Bas, Nieuwebrug
– Belegen – De Jong, Zoeterwoude
– Extra belegen – Spruit, Oudewater
– Oud – Snoek, Bergambacht
kaas-infoKaas van de Boerderij
Nog steeds kaas waar wij heel graag onze tanden in zetten. Net als Boerenkaas gemaakt door de boer op zijn boerderij. Het grote verschil is dat de boer de melk verhit tot 63°C. Dat heet thermiseren en zorgt ervoor dat de boer een constantere kwaliteit kan garanderen. Hiermee blijven veel kenmerkende smaken behouden (die je ook terugvindt in Boerenkaas). Maar er worden meer bacteriën vernietigd in dit proces waardoor het risico op ‘afgekeurde’ kaas een stuk kleiner is.
Onze Boeren
– Mulder, Melissant
– Verweij, Polsbroek
– Schep, Bergambacht
De verschillen
Zowel Boerenkaas als kaas van de boerderij zijn kazen waar we trots op zijn! De smaak bepaald alles. Dat is iets heel subjectiefs. Op onze afdeling laten we daarom graag het verschil proeven.  Maar eerlijk is eerlijk, omdat de boer die zijn kaas van rauwe melk maakt iets meer risico loopt op uitval (vakterm voor kaas die niet aan de hoge kwaliteitseisen voldoet) betalen we hem een hogere prijs voor zijn Boerenkaas.
“Uiteindelijk is het geen kwestie van goed of slecht, zegt Lianne. De smaak is de basis waarop je jouw favoriete kaas kiest.”

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie