De Elstars van Erik

Midden tussen Amsterdam en Utrecht staat de boerderij van onze Boer Erik. Zijn vader plantte daar de eerste fruitbomen eind jaren ’70 en ondertussen heeft Erik de boomgaard in Loenen aan de Vecht overgenomen. Aan het Amsterdam-Rijnkanaal – ‘goede grond om fruit te telen’, volgens Erik – teelt hij nu 1 miljoen kilo fruit per jaar. En alles op natuurvriendelijke wijze. 
Oogsten
De maanden april en mei zijn kritieke maanden voor de fruitbomen van Erik. In de lente wordt de kiem gezaaid voor een mooie of middelmatige oogst. Nachtvorst in de lente is killing voor de bloesems en vervolgens voor het fruit zelf. Eind augustus tot begin oktober zijn de appels, peren en pruimen rijp en kan er geoogst worden. Zo zijn de eerste Elstars inmiddels al weer verkrijgbaar bij Landmarkt!
Bewaren
Erik: ‘Een appel bewaar je niet, die eet je gelijk op!’ Daar zit wat in, maar mocht je de appel wel willen bewaren, dan kan dat het best op een koele, donkere plek. Het liefst in de koelkast, waar ze ongeveer 4 weken goed blijven. Appels die op de fruitschaal liggen worden snel overrijp en doordat ze veel ethyleen produceren beïnvloeden ze bovendien het overige fruit op de fruitschaal.
Smaak van de Elstar
De Elstar is zoetzuur van smaak en het lekkerst uit de hand als een gezond tussendoortje. Het vruchtvlees is heerlijk sappig. Met appels kun je eindeloos variëren. Je kunt van de Elstar namelijk ook heerlijke appelsap, appelmoes of -compote maken. Rasp appels ook eens door je pannenkoekbeslag of maak er een gebakje van bladerdeeg van met rozijnen en kaneel. Je kunt ze ook drogen tot knapperige appelchips.
Ze zijn niet alleen lekker, maar appels bevatten veel voedingsvezels en natuurlijke suikers. Voedingsvezels zorgen voor een goede spijsvertering. Ze helpen ook bij de opname van andere belangrijke voedingsstoffen. De natuurlijke suikers in appels worden langzamer opgenomen dan gewone suiker. Daardoor geven ze langer energie. Daarnaast bevat de appel veel vocht. Vandaar ook de uitspraak appeltje voor de dorst!
Heb je zin gekregen in een verfrissend appeltje? Bestel hier de nieuwe oogst Elstar.
Kom een keertje langs bij Boer Erik
In Erik’s boomgaarden ben je altijd welkom om te zien hoe het fruit groeit en wanneer het rijp is. In het voorjaar kan je komen kijken hoe de bomen in de bloesem staan, de bijen vliegen dan letterlijk heen en weer. Op zaterdag 23 september en zondag 24 september kun je zelf appels plukken in de boomgaard bij Boer Erik. De Appelplukdagen zijn tussen 9:30 en 16:00 op Landwinkel Drogenbroek aan de Oostkanaaldijk 11 in Loenen aan de Vecht.
Kijk op www.boererik.nl voor meer informatie!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie