Het seizoen zegt wat je moet doen

Wij hoeven alleen maar te luisteren

In de donkere wintermaanden hebben we behoefte aan stevige stamppotten en dampende soepen, op een warme zomerdag kiezen we voor fris fruit en lichte salades. Koude dagen vragen om warm eten, en de natuur biedt het ons aan. Dat is niet alleen veel lekkerder, maar biedt ook verschillende voordelen:

Seizoensgebonden eten zorgt voor een gezonde toevoer van voedingsstoffen die perfect aansluiten bij de tijd van het jaar. Elke groente- en fruitsoort heeft immers een unieke samenstelling van vitamines en mineralen. Zo zijn spruiten en boerenkool nu in het seizoen, en een geweldige bron van vitamine C en K en ondersteunt prei met vitamine C, B11 en B6 je immuunsysteem, die in de winter wel een boost kan gebruiken.

En het is niet alleen goed voor je gezondheid. Om zomerkoninkjes te kunnen kweken in de winter gebruiken telers kassen die ze warm moeten houden, of komen de vruchten uit het buitenland. Alle energie die daarvoor nodig is gaat ten koste van het milieu en maakt het eten duurder. Seizoensgebonden eten is dus gezond, groen en goedkoper! En daarbovenop wordt de smaak ook niet beter van een kleine wereldreis in een container. Wat uit de buurt komt is immers verser, dus lekkerder! Redenen genoeg dus, om naar de natuur te luisteren.

Februari op je bord

De winter is in volle gang, en dat betekent dat we nu kunnen genieten van heerlijke, voedzame wintergroenten. Rodekool en aardappelen zijn op dit moment volop verkrijgbaar en met de natuurlijke zoetheid van appels uit de voorraadkelder is deze rodekool ovenschotel een perfect recept om te genieten van wat dit seizoen te bieden heeft.

Het seizoen oprekken? Echt een peulenschil!

Wil je toch meer uit het seizoen halen? Dan zijn daar ook manieren voor, zonder dat we het eten van de andere kant van de wereld hoeven te halen. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld makkelijk uit te drogen, en bewaren hun smaak en voedingsstoffen heel erg goed. Zo blijven ze heel lang houdbaar zonder conserveringsmiddelen of andere toevoegingen, en kunnen we nu genieten van bonen en erwten uit de zomer, alsof ze gisteren van de plant zijn gekomen!

Leren over fermenteren

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van etenswaren. Dat klinkt misschien gek, maar het is heel goed voor de houdbaarheid, én ook goed voor de smaak! Wijn, bier en yoghurt maar ook sojasaus en gedroogde worst zijn hier voorbeelden van. Doodgewoon dus, maar ook verrot lekker!

Tomasu

Sojasaus is dus een vorm van fermentatie, van tarwe en sojabonen. Nederland is achter China de grootste importeur van sojabonen, maar bij Tomasu verbouwen ze de gewassen zelf, gewoon om de Hoek(se Waard). Tomasu is de enige microbrouwerij van sojasaus in Europa en maakt deze volledig autonoom. Vakmanschap van grond tot mond.

Dit begint op hun organische boerderij, waar ze niet alleen landbouw beoefenen zonder de natuur te beschadigen, maar waar ze de bodemgezondheid en biodiversiteit actief stimuleren door tarwe en sojabonen te planten. Het zijn namelijk rotatiegewassen, om af te wisselen van de aardappelen en uien die er normaal groeien.

In de brouwerij in Rotterdam laten ze de sojasaus minimaal twee jaar fermenteren in oude whiskyvaten, waarbij de diepe smaken zich langzaam ontwikkelen. Tijd is hier geen luxe, maar een essentieel ingrediënt. In dat proces ontstaat er een pure, complexe smaak. Geen kunstmatige toevoegingen, alleen het geduld om naar de natuur te luisteren.

DeGrow Lab

Kombucha is eigenlijk gefermenteerde thee, waarvan binnen 2 weken de suiker verandert in alcohol, en de alcohol verandert in azijnzuur. Het eindresultaat is een bruisend, non-alcoholisch drankje, vol van smaak, vitamines en antioxidanten. Degrow Lab is een Nederlandse microbrouwerij waar een klein team hun passie voor fermentatie en duurzaamheid inzet om biologische thee en suiker om te toveren tot hun duurzaam gebrouwen kombucha in klassieke en unieke smaken.

Oh Na Mi

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht van gefermenteerde groente, zoals radijs en Chinese kool. Het proces verlengt de houdbaarheid van de groenten, en laat een pittige, lichtzure smaak ontwikkelen, boordevol probiotica. Zo wordt het in Korea al eeuwenlang bereid, maar toen Alexander Kim Boyce als kok in Amsterdam werkte merkte hij op dat het hier niet de waardering ontving die het verdiende. Met de hulp van zijn moeder en hun familierecept bracht hij met Oh Na Mi een nieuwe smaak naar Amsterdam.