Hoeksche Chips

Hoeksche Chips (en dus ook Sjippie van Landmarkt) is de winnaar van de duurzame chips test van Stichting Questionmark. Er zijn 22 soorten paprika chips onderzocht op basis van gezondheid en duurzaamheid, en hierbij is Hoeksche Chips als winnaar uit de bus gekomen! Stichting Questionmark doet onafhankelijk onderzoek naar de duurzaamheid van consumentenproducten. Ze vonden in de Hoeksche Chips het laagste zoutgehalte (0,8 gram) en het hoogst aantal verzadigde vetten (4,4 gram). De verzadigde vetten worden veelal omschreven als goede vetten die je lichaam nodig heeft. Daarnaast zitten er geen toegevoegde suikers en e-nummers in de bij Landmarkt verkrijgbare chippies, én wordt er geen gebruik gemaakt van palmolie.
Waar komen deze duurzame chips vandaan?
In de winter van 2002 besloten drie Hoeksche Waardse akkerbouwers: Henk Scheele, René de Zeeuw en Gerrit Rozendaal om van een individuele aardappelteelt over te gaan naar een gezamenlijke teelt en afzet van aardappelen. Hiervoor hebben ze een combinatie opgericht onder de naam Hoeksche Hoeve.
Samen zijn ze begonnen aan de ontwikkeling van een nieuw product. Na een jaar van intensief experimenteren met frituurtechnieken, oliesoorten testen en aardappelrassen uitproberen, zijn ze erin geslaagd om in 2004 de eerste chips te produceren. De eerste reacties waren zo positief dat ze vol vertrouwen verder zijn gaan werken aan de productie en afzet van de Hoeksche ambachtelijke chips. De prijs voor duurzaamste chips van Nederland voelt hierdoor als een bekroning op al het harde werk van de afgelopen jaren.
Wat is het verschil tussen Industriematige en duurzame chips?
Industriematige chips smaakt het hele jaar door hetzelfde, dit kan alleen door de oorspronkelijke smaak van de aardappel grotendeels weg te halen. Daardoor is het nodig de chips weer op smaak te brengen met smaakstoffen.
De enige toevoeging in de Hoeksche Chips is een beetje zeezout en natuurlijke kruiden. Omdat ze op de Hoeksche Hoeve alleen aardappelen gebruiken die ze zelf geteeld hebben, gebruiken ze verschillende rassen voor de chips. De chips varieert in smaak tijdens de seizoenen. Aardappelen immers ook. Bij nieuwe aardappelen is de schil veel dunner, waardoor de smaak frisser, droger en knappiger is. In de loop van het seizoen verandert de smaak langzaam. De schil wordt dikker en de chips gaat voller en rijper smaken. De nieuwe aardappeloogst is begin augustus van start gegaan.
Heb je ook zo’n zin in een duurzaam chippie gekregen? Bestel ze hier!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie