Kom, kom, kommertijd!

Komkommers worden al meer dan 3.000 jaar gekweekt en behoren tot een van de populairste groenten in Nederland. Deze geliefde groente komt bij Landmarkt direct van onze held Jos Bunschoten uit Vinkeveen. In een kas van 7.000 m2 verbouwt hij elk jaar tussen mei en oktober 300.000 komkommers. Eén voor één worden ze met de hand geplukt en vervolgens met alle liefde in een kist gelegd zodat ze daarna direct bij ons de markt op kunnen. Er zit dus niet veel tijd tussen het moment dat ze worden geplukt, en het moment dat ze in jouw salade belanden!
Jos staat al sinds zijn 14e in de kas. Het begon allemaal in de kas van zijn oom, om te helpen als vakantiekracht. Sindsdien is hij daar niet meer weg te krijgen. Elke dag is Jos in de weer om de mooiste en lekkerste komkommers te kweken. Waar hij vroeger nog vele varianten groentes verbouwde, richt Jos zich nu volledig op komkommers. En dat is te proeven! Jos houdt iedere dag de grote, de kleur én de smaak goed in de gaten. Om de dag worden de rijpe komkommers geplukt en gesorteerd op gewicht.
Wat kan je met komkommers?
Komkommers zijn niet alleen lekker maar op nog eens gezond. Er zitten maar een paar calorieën in en ze bevatten daarnaast ook nog eens veel vezels en voedingsstoffen.
Je hoeft een komkommer niet te schillen voor je hem opeet, alleen wel eerst even wassen en de uiteindes eraf snijden, maar dat wist je waarschijnlijk al. Dat je een komkommer rauw kan eten weet je ook, maar je bent misschien minder gewend om er een te bakken, koken of zelfs te stoven! Ze zijn daarnaast ook heel goed te combineren met verschillende kruiden. Dille, munt of koriander passen perfect bij de frisse smaak van de komkommer. Er is dus een hoop variatie mogelijk.
Komkommers zijn maximaal twee weken te bewaren op een koele plaats, maar niet in de koelkast of diepvries. Ze worden namelijk snotterig van de kou. Om te voorkomen dat een komkommer uitdroogt, verpak je hem gewoon in folie!
Zin in komkommer gekregen… wat dacht je van dit recept met salade en roodbaarsfilet?
Landmarkt-2014-5-4-roodbaars-en-komkommer

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie