Niet bio, wel logisch

Net zo duurzaam, net zo lekker, maar net even anders

Het bio keurmerk is een goede graadmeter voor je duurzame boodschappen; bio is beter voor het milieu en klimaat en het is gezonder voor zowel consumenten als landbouwers omdat er geen chemische meststoffen, GGO’s of groeihormonen worden gebruikt. Toch is niet alles bij Landmarkt biologisch. We verkiezen directe lijnen en een transparante keten namelijk boven een keurmerk. Wat we daar onder verstaan? We vertellen het je graag!

Waarom niet altijd bio?

Producten die biologisch zijn hebben een keurmerk waarvoor de boer ieder jaar wordt geïnspecteerd, en dat kan voor de boeren heel duur zijn. Die moeten namelijk een bedrijf inhuren dat de controle uitvoert en inspectiekosten betalen. Geen probleem voor een grote onderneming, maar voor kleine, lokale boeren kan het te duur zijn. Een keurmerk volgen is voor ons natuurlijk makkelijker, maar wij leren onze collega’s op het land het liefst persoonlijk kennen. Dat is goedkoper voor de boer, en gezelliger voor iedereen!

Vervolgens halen we de producten ook graag zelf op. Dat maakt de hele keten nog transparanter, maar ook duurzamer. De directe lijn van het land naar Landmarkt is namelijk zo kort mogelijk, en dat betekent een minimale CO2 uitstoot voor het vervoer. Dat is een groot voordeel aan lokaal eten, want biologische producten komen van over de hele wereld. In 2020 werd er 2,8 miljoen ton (dat is 2.800.000.000 kilo!) aan biologische landbouwgoederen geïmporteerd van buiten de Europese Unie. Het meeste hiervan kwam uit Ecuador, de Dominicaanse Republiek en China, en moet per vliegtuig, vrachtschip of vrachtwagen worden vervoerd. Aan de andere kant kan je op onze heldenpagina precies zien waar het eten van onze helden vandaan komt. Gewoon lekker vers, van om de hoek.

En hoe zit het met dieren?

Het biologisch keurmerk heeft regels voor dierenwelzijn. Biologische koeien moeten bijvoorbeeld genoeg ruimte krijgen, genoeg buiten komen en een schone stal hebben. Maar het keurmerk garandeert niet de kwaliteit van het vlees. Biologisch rundvlees komt namelijk voor meer dan de helft bij melkkoeien vandaan, in plaats van bij vleesrassen. Het vlees is dus kwalitatief minder. Ook moeten deze koeien elk jaar een kalfje krijgen om melk te blijven geven, maar de kalfjes worden snel bij de moeder weggehaald. Bij Palmesteyn doen ze het anders. In de biodiverse weilanden lopen alleen echte vleesrassen. De kalfjes worden natuurlijk geboren en mogen met hun moeder opgroeien, zoals het hoort. Dat is niet alleen beter voor de dieren, maar je proeft het zelf ook.

Kijk maar naar onze sjippies van de Hoeksche Hoeve:

Voor onze Landmarkt sjippie gebruiken Henk en René van de Hoeksche Hoeve alleen zelf geteelde aardappelen, waardoor ze volledige controle hebben over de kwaliteit en duurzaamheid. Ze kunnen zelf kiezen om te wachten met oogsten totdat de aardappelen perfect zijn voor chips, en ze planten maar één keer per vier jaar aardappelen, omdat de afwisseling van gewassen beter is voor de grond. Door bloemen neer te zetten die insecten lokken weren ze luizen af, zonder chemische bestrijdingsmiddelen. En ze gebruiken zonne-energie om de impact op het milieu te minimaliseren.

De chips worden gebakken in High Oleic zonnebloemolie, een gezonde olie, rijk aan onverzadigde vetten, en zonder kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen. En afval is er nauwelijks: afgekeurde chips en aardappelen en gebruikte olie krijgen een tweede leven, bijvoorbeeld als veevoer of biodiesel. Wij weten al 13 jaar dat we op deze kwaliteit kunnen vertrouwen. Eigenlijk heel logisch dus.

Helden van Landmarkt

Op deze pagina kan je nog meer heldenreportages vinden en leer je waarom wij zo trots zijn op onze samenwerkingen. En ook in de winkel delen we graag waar ons verse eten vandaan komt. Er hangen overal bordjes om jou aan onze helden voor te stellen.