Palmesteyn runderen

De tijd lijkt stil te staan op het landgoed Noordenhoek in de Betuwe. Tevreden graast een kudde lichtblonde runderen tussen de meidoornheggen en knotwilgen, langs het riviertje de Linge.
Dit is één van de kuddes van de familie van Everdingen. De familie houdt het unieke Franse vleesras Blonde d’Áquitaine, ook wel Palmesteyn Boeuf Blonde genoemd op een natuurlijke manier. De kudde loopt samen met de stier buiten om te zorgen voor de nakomelingen. De kalfjes worden op natuurlijke wijze geboren en lopen de hele zomer in de wei bij hun moeder. In de winter staat het vee in grote potstallen met stro. Een verwennerij voor deze dieren, want de Blonde is een sterk ras dat de kou met gemak trotseert.
Wouters visie op antibioticagebruik
“Bij Palmesteyn gebruiken we geen preventieve antibiotica in het voer om de dieren gezond te houden. Dit is ook niet nodig gezien het extensieve karakter van veehouderij”, zegt Wouter van Everdingen. Als er een dier toch ziek mocht zijn, dan komt er een veearts en kan het zijn dat een dier een antibioticakuur krijgt – net als bij mensen als ze bijvoorbeeld een longontsteking hebben. Een regeling die overigens geldt voor alle extensieve veehouderijen en biologische bedrijven. Bij Palmesteyn komt het gelukkig weinig voor dat dieren behandeld hoeven te worden.
Een belangrijke rol is ook de keuze van het ras. Niet focussen op maximale groei en rendement, maar kijken naar het hele plaatje: vitaliteit, bouw, kwaliteit. Het ras moet in de natuur ook kunnen overleven. Door de extensieve manier waarop ze bij Palmesteyn de runderen houden, zijn de dieren gezond en vitaal en hoeven ze niet naar de pillenkast te grijpen om de dieren op de been te houden!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie