Biefstuk van hert

Met aardappelgratin en paprika.

Ingredienten

  • 600 gr aardappel
  • 3 eieren
  • 200 ml kookroom
  • 1 teentje knoflook
  • 60 gr geraspte kaas
  • Peper
  • Zout
  • 1 ui
  • 3 paprika’s van verschillende kleuren.
  • 1 blaadje laurier
  • Wat gemengde kruiden
  • Biefstuk

*Bereid voor het beste resultaat de gratin een dag van tevoren.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Klop de eieren samen met de kookroom los en voeg hier vervolgens peper en zout naar smaak aan toe. Hak het teentje knoflook fijn en doe dit bij het eimengsel. Schil de aardappels, halveer ze en snijd er vervolgens plakjes van.

Pak 2 ovenschalen die net in elkaar passen en houd de kleinste apart voor in de koelkast. Vet de binnenzijde van de grootste ovenschaal in en bekleed deze in zijn geheel met bakpapier. Doe hier de aardappelschijfjes in en verdeel deze schijfjes gelijkmatig over de schaal. Giet het eimengsel over de aardappelen en bedek het geheel met de geraspte kaas. Dek het af met aluminiumfolie en zet het in de oven.

Afhankelijk van het vermogen van de oven, de dikte van de ovenschaal en de hoogte van de aardappelen is het lastig in te schatten hoe lang de gratin er over doet om volledig te garen. Minimaal 1 uur, maar 4 uur is ook mogelijk. De gratin is pas gaar als je er met een prikker gemakkelijk doorheen kan prikken. Laat het zonder folie op het aanrecht afkoelen zodra het gaar is. Na het afkoelen dek je het af met een los stuk folie. Leg hier de net iets kleiner ovenschaal op en leg er iets zwaars in. Plaats dit in de koelkast. Door de druk zakt de gratin iets in, wordt hij wat compacter maar kun je hem de volgende dag beter storten. Zonder dat hij uit elkaar valt. De volgende dag verwijder je het bakpapier en snijd je het langs de randen los. Verdeel de gratin in gelijke delen, draai ze om en plaats ze voor je ze serveert ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden.

Voor de groentes:
Snipper de ui en snijd de paprika’s in gelijke blokjes. Doe een scheutje olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Als de olie warm genoeg is fruit je de ui samen met de laurier aan. Voeg vervolgens de paprika met de rest van de kruiden toe en bak het beetgaar af.

Voor de biefstuk:
Verwarm de jus in een klein pannetjes op laag vuur. Bak ondertussen de biefstuk in een pan op hoog vuur 3 minuten op iedere kant maximaal gaar. Laat voor het beste resultaat de biefstuk door de pan lopen. Haal de pan van het vuur en dek het nog even af onder wat folie. Maak de borden op en leg er als laatste de biefstuk op.

Eet smakelijk!

4 personen145 min