Eendenbout

Met sinaasappel, zoete pastinaakpuree, ansjovis en knapperige linzensalade.

Ingredienten

  • 300 g groene linzen
  • 75 g boter
  • 4 eendenbouten
  • 4 gezouten ansjovissen (blikje of potje)
  • 1 sinaasappel, schoongeboend
  • 1 pot gevogeltefond
  • 750 g pastinaken,geschild en in stukken
  • 2 laurierblaadjes
  • 125 ml slagroom
  • 1 savooiekool
  • 1 appel
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl honing

Voorbereiden

Week de linzen liefst 2 uur in koud water. Verwarm de boter in een braadpan. Bak de eendenbouten met de ansjovis 4/5 minuten aan beide zijden en bestrooi met versgemalen peper.

Snijd de helft van de sinaasappel in stukken. Doe de stukken sinaasappel en de fond erbij en zet de pan op een warmhoudplaatje. Gaar de eend met de deksel op de pan in 45 minuten op zeer laag vuur, controleer af en toe of er nog voldoende vocht inzit.

Kook de pastinaken in de slagroom en 250 ml water en zout naar smaak in 30 minuten zeer gaar en stamp daarna fijn met een aardappelstamper.

Kook de groene linzen met laurierblaadjes in water met zout naar smaak in 45 minuten gaar. Breng een pan met ruim water en zout aan de kook. Neem de bladeren van de savooiekool, snijd de nerven eruit en snijd de bladeren in repen.

Dompel de repen savooiekool in gedeelten 1 minuut onder water en spoel daarna af onder koud water.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C. Was de appel en snijd in flinterdunne plakken, halveer deze plakken.

Verwarm de linzen nog 5 minuten in kokend water, doe de laatste minuut de savooiekool bij de linzen en giet af. Schep de linzen om met de appel en de olijfolie, breng op smaak met (zout en) versgemalen peper.

Verwarm de eendenbouten (30 minuten) en de pastinaakpuree 35 minuten in de oven. Pers de rest van de sinaasappel uit en rasp een mespunt van de schil.

Neem de eendenbouten uit de ovenschaal, verpak in alumiumfolie en laat even rusten. Verwijder de oude stukken sinaasappel uit het braadvocht, schenk het braadvocht in een pannetje en breng aan de kook, breng op smaak met de sinaasappelrasp, -sap en de honing.

Serveer de eendenbouten met het braadvocht, de pastinaakpuree en de warme linzensalade.

Eet smakelijk!

4 personen 100 min