fbpx

Gebakken Tarbot

Met knolselderij en winterpeen.

Ingredienten

  • 4 filets van tarbot
  • Minimaal 1 pak melk
  • 1 knolselderij
  • 2 winterpenen
  • 1 pakje Roomboter
  • 150 gr Hazelnoten
  • 1 citroen
  • Rozemarijn
  • Tijm
  • Peper
  • Zout

Snijd met een groot mes de buitenkant van de knolselderij. Snijd de rest van de knolselderij in blokjes (3 x 3 cm is prima). Doe de blokjes in een pan en leg daar een bord op zodat de blokjes niet gaan drijven. Voeg daarna de melk toe. Als de knolselderij gaar is giet je deze af en draai je het in de keukenmachine met peper en zout naar smaak fijn. Voeg hier tevens naar smaak wat boter toe. *Deze bereiding kan een dag eerder. Op de avond zelf de crème in een klein pannetje op laag vuur met een klein beetje water weer opwarmen gaat prima. Vergeet niet af en toe even te roeren.

Laat in een pannetje met een dikke bodem 150 gr boter langzaam smelten. Als de boter gesmolten is passeer je de vloeistof door een vel keukenpapier en vang je het vocht op in een klein pannetje. Voeg hier de gehakte hazelnoot aan toe en verwarm dit nogmaals op een laag vuur totdat de boter wat bruin van kleur is geworden.
*Ook dit kan een dag eerder gedaan worden. Op de dag zelf de boter alleen met een beetje gehakte Rozemarijn en tijm weer opwarmen.

Zet een pan op om de winterpeen in af te koken. Voeg aan het water wat roomboter en suiker toe. Schil en snijd ondertussen de winterpeen in blokjes van ongeveer 1 cm. Zet een pan op middelhoog vuur en doe daar een goede hoeveelheid boter en olijfolie in. Net voor de boter gaat verbranden leg je de filets van tarbot in de pan om ze mooi bruin te bakken. Als je op de filet drukt en hij begint uit elkaar te vallen, is de vis mooi gaar. Ondertussen kunt u de winterpeen afgieten.

Doe wat crème op het midden van het bord en leg daar de tarbot op. Schep daar de wortel overheen. Giet als laatste wat beurre noisette over het geheel.

Eet smakelijk!

4 personen 90 min