Geroosterde aubergine

Met gepofte knoflookolie en dilleyoghurt.

Ingredienten

  • 1 zakje champignons, in dunne plakjes

  • 1 bol knoflook

  • circa 2 dl olijfolie

  • 500 ml volle yoghurt (van Eerden)

  • 1 bosje verse dille, fijngesneden

  • 3 aubergines

  • 250 g spelt

  • 100 g veldsla of ander groen

  • grillpan

Doe de bol knoflook in een heel klein pannetje, schenk er olie over tot de knoflook onder staat. Verwarm de knoflook op een laag vuur, tot de knoflook na ca. 30 minuten zacht is geworden – als je er met een scherp mesje insteekt moet het mesje er gemakkelijk inglijden.

Neem de knoflook uit de olie, breng de olie op smaak met zout en peper. Knijp de (wat afgekoelde) teentjes knoflook uit de velletjes. Meng de knoflookpuree met 1 el knoflookolie door de yoghurt, breng op smaak met dille en eventueel zout en versgemalen peper. Laat de smaken in de yoghurt op kamertemperatuur trekken.

Was de spelt, breng in ruim water met zout naar smaak aan de kook en kook in ca. 30 minuten beetgaar.

Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken. Bestrooi de plakken met zout naar smaak en laat enige tijd staan. Dep de aubergines helemaal droog en bestrijk dun met knoflookolie. Verhit een grillpan of plaat. Grill de plakken aubergine, op hoog vuur, in 6-7 minuten gaar, keer halverwege.

Meng de champignons met 2 el knoflookolie, zorg dat elk plakje bedekt is met een laagje olie en schep daarna door de warme spelt. Besmeer de plakken aubergine ruim met de dilleyoghurt en stapel enkele plakken op elkaar, laat de smaken liefst enige tijd intrekken.

Serveer de auberginestapeltjes met veldsla en lauwwarme speltsalade.

Eet smakelijk!

4 personen60 min