Kabeljauwloins

Ingredienten

  • 750 g Aloutte aardappels, geschild
  • 4 draadjes saffraan
  • 2 el griesmeel of fijne couscous
  • 150 g sperziebonen
  • 200 g broccoli
  • 100 g spitskoolblad
  • 100 g boerenroomboter
  • 1 citroen, schoongeboend
  • 4 kabeljauwloins
  • 1/2 bosje peterselie, fijngesneden
  • ovenschaal

Voorbereiden
Kook de aardappels met de sa raandraadjes 15 minuten in weinig water met zout naar smaak. Laat de aardappels afkoelen. Meng de aardappels met het griesmeel of de couscous, zorg dat ze rondom bedekt zijn. Breng een pan met ruim water en zout naar smaak aan de kook. Snijd van de sperziebonen alleen het harde stukje, laat het sierlijke puntje zitten. Voor extra ver jning halveer de sperziebonen in de lengte zodat de boontjes erin zichtbaar worden. Snijd de broccoli in zeer dunne, langwerpige stukjes. Verwijder de harde nerf van het spitskoolblad. Rol de spitskoolbladeren strak op als een sigaar en snijd ze vervolgens in zeer, zeer dunne reepjes. Kook achtereenvolgens de sperziebonen 1-2 minuten, de broccoli 2 minuten en de spitskoolreepjes 1 minuut, dompel de groenten daarna onmiddellijk in een bak met koud water om het kookproces te stoppen.
Laat de groenten uitlekken en meng daarna. Verwarm de boter rustig in een steelpannetje en laat langzaam bruin worden. Schep met een schuimspaan bovenkomende vlokken eraf. Schenk de boter voorzichtig over in een bakje, laat een eventueel wit bezinksel achter in het pannetje. Rasp een klein beetje van de citroenschil.

Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de aardappels met griesmeel of couscous over in de ovenschaal en schenk de helft van de boter erover. Laat de aardappels in 1 uur goudbruin en knapperig worden, schep af en toe om. Verhit een pan met ruim water. Laat de kabeljauw op kamertemperatuur komen, bestrooi met zout en versgemalen peper. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak hierin de kabeljauw 5-6 minuten, keer halverwege. Bestrooi met zout en versgemalen peper naar smaak en laat de vis nog 6-7 minuten in de oven garen. Verhit de boter waarin de vis is gebakken, schraap alle aanbaksels van de bodem los en verwarm de citroenrasp 1 minuut, roer daarna de peterselie erdoor en doe het vuur uit. Dompel intussen de groentemix 3 minuten onder in het kokende water. Verdeel de kabeljauw over vier warme borden, schep de bruine boter erover en serveer met de krokante aardappels en groenten.

Eet smakelijk!

4 personen

90 min