Krieltjessalade met rode kroot

Met walnoot, paddenstoel en uitgebakken katenspek.

Ingredienten

  • 1 zak maaltijdkrieltjes (500 g)

  • 100 g gesneden katenspek

  • 400 g ongekookte rode kroten (bietjes)

  • 4 el olijfolie

  • 1 tl-appelazijn

  • 75 g walnoten, in stukjes

  • 250 g champignons, grofgesneden

  • 100 g gemengde groene salade

Prik de zak maaltijdkrieltjes enkele malen in en verhit de krieltjes -in de zak- 7 minuten in de magnetron. Verhit een droge koekenpan en rooster de walnoten even, laat daarna afkoelen. Leg de plakjes katenspek in de hete, nog steeds droge koekenpan, draai het vuur laag en laat het vet van het spek in 7-8 minuten zachtjes smelten.

Schil intussen de bietjes -trek eventueel huishoudhandschoenen aan om te voorkomen dat je handen helemaal roze worden- en rasp de rauwe bietjes fijn. Schep de geraspte rauwe bietjes om met 1 el olie en zout en versgemalen peper naar smaak. Neem de spekjes uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. Neem de krieltjes uit de zak. Voeg 1 el olie toe aan het uitgebakken vet in de koekenpan. Bak de krieltjes en de champignons 8-10 minuten op middelhoog vuur in dit vet, schep af en toe goed om zodat alle smaken van het spek loskomen.

Klop een dressing van de rest van de olie, de azijn en zout en versgemalen peper naar smaak. Houd enkele mooie groene slablaadjes apart, meng de blaadjes salade met de helft van de dressing. Schep de krieltjes en champignons erop met een flinke schep rauwe bietjes ernaast. Leg de uitgebakken spek erop, bestrooi met walnoot en druppel de rest van de dressing erover. Snijd de achtergehouden blaadjes sla ragfijn en gebruik dit als garnering. Lekker met geroosterde plakken zuurdesem

Eet smakelijk!

4 personen20 min