Krokant gebakken schar met gepofte biet, spek en doperwt

Tijd: 35 minuten + 1 uur oven tijd

Voor 4 personen

Boodschappenlijstje:

  • 800 g kleine bieten
  • 1 el balsamicoazijn
  • 4 scharren
  • 100 g spekjes
  • 450 g doperwten (diepvries)
  • 4-6 el zonnebloemolie
  • 1 bosje peterselie, fijngesneden

Recept:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Was de bieten en vouw elke biet in een stukje aluminiumfolie. Pof de bieten in 60 minuten gaar in de oven. Neem de bieten uit de oven, laat even afkoelen alvorens de pakjes folie open te maken.
  3. Verlaag de temperatuur van de naar 100 °C. Verwijder de schilletjes van de biet, snijd in dunne plakjes en schep om met de balsamico en zout en peper naar smaak. De bietjes kunnen tot gebruik in de oven worden bewaard.
  4. Neem de schar uit de koelkast en laat kort op temperatuur komen. Bak de spekjes op laag vuur uit in een droge koekenpan. Doe de doperwtjes in een schaal, schenk er kokend water over en laat even staan.
  5. Schep de gebakken spekjes op een bord. Doe de helft van de olie bij het uitgebakken spekvet in de koekenpan, draai het vuur heel hoog en bak hierin 2 scharren met de witte zijde naar beneden 2 minuten. Draai het vuur laag en wacht tot de zijkanten van de vis de bodem van de pan loslaten. Doe de gebakken vis in de oven, verhit de rest van de olie en bak de andere twee scharren.
  6. Giet de doperwten af en schep om met de spekjes. Verdeel de bietjes over vier warme borden, schep op elk bord een schar en schep het doperwtenmengsel erover. Garneer met peterselie.

Eet smakelijk!