Mosselen met groene groenten

En ansjovis- citroengrasdip.

Ingredienten

  • 2 kg mosselen

  • 100 ml olijfolie

  • 2 zoute ansjovissen (blikje)

  • 1 stengel citroengras, in ringetjes

  • 1 grote stronk broccoli, in kleine roosjes

  • 1 komkommer

  • 1 bosje limoenbasilicum, grof gesneden

  • 1 mooi brood, in repen

Was de mosselen onder koud stromend water, verwijder beschadigde of openstaande mosselen die na een ferme tik op het aanrecht niet willen sluiten.

Verwarm in een klein pannetje 2 el olie en fruit hierin, op laag vuur, de ansjovis tot het uiteen begint te vallen. Voeg de helft van het citroengras en de rest van de olie aan de uiteengevallen ansjovis toe en laat, nog steeds op laag vuur, de smaak van het citroengras in de ansjovisolie trekken.

Doe de mosselen, zonder extra vocht toe te voegen, met de rest van het citroengras in een pan, leg de deksel erop en verhit de mosselen 6-8 minuten, of tot alle mosselen wijd open staan. Schud de pan af en toe flink zodat alle mosselen gelijkmatig verhit worden.

Kook intussen de broccoliroosjes in ruim kokend water in 2-3 minuten beetgaar, dompel daarna onder in koud water om het kookproces te stoppen en de mooie groene kleur te behouden.

Snijd de komkommer in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijst en snijd het vruchtvlees in repen. Bestrooi de komkommer met zout en peper naar smaak, schep om met wat limoenbasilicum.

Zeef de ansjovis-citroengrasolie, breng op smaak met versgemalen peper. Bedruppel de openstaande mosselen met wat olie en strooi de rest van de limoenbasilicum over de mosselen.

Serveer de groenten en reepjes brood naast de mosselen. De ansjovis-citroengrasolie wordt er als dip bij gegeven zodat de mosselen, groenten en reepjes brood er telkens in gedoopt kunnen worden.

Eet smakelijk!

Tip: Als een mossel na het koken niet goed geopend is, kun je het nog wat langer verhitten om te kijken of het alsnog opengaat. Indien de mossel zelfs na extra verhitting niet opengaat is de mossel niet goed en moet weggegooid worden.

4 personen25 min