fbpx

Plankie van Landmarkt

Hoe stel je het beste een kaasplank samen.

Ingredienten

  • 4 of 5 verschillende kazen, 40 á 50 gram per kaas/per persoon
  • druifjes
  • kletzenbrod of kaastoast
  • walnoten of pecannoten

Hoe kun je nou het beste een kaasplankje samenstellen? Deze vraag krijgen onze kaasbazen op de afdeling vaak te horen. 

Er bestaat niet zoiets als een perfecte kaasplank. Het hangt helemaal af van de smaken en voorkeuren van degenen die ervan gaan genieten. Maar er zijn wel een aantal tips om een kaasplank samen te stellen, deze zullen wij met je delen:

  1. De eerste tip die we eigenlijk altijd toepassen is rood-wit-blauw-hard. Dit staat voor een roodschimmelkaas, een blauwaderkaas, een witschimmelkaas en een (half)harde kaas. Zo heb je verschillende smaken.
  2. De volgende tip is, ga voor verschillen in structuren. Kies kazen uit van stevig naar ‘van-je-plankje-aflopend-zo-zacht’. 
  3. Naast verschillende structuren is verschil in pittigheid ook erg fijn. Stem het een beetje op elkaar af, niet het ene uiterste naast het andere uiterste. Maar je kunt prima een pittige met een niet pittige combineren, dat is juist lekker. 
  4. Mocht iedereen ervan houden is het ook lekker om niet alleen koemelk kazen te pakken. Probeer ook eens een geiten-of schapenkaasje. Weer heel anders van structuur en smaak. 
  5. Zorg voor iets zoets erbij. Een beetje vijgenbrood, een jam, een druifje, een stukje kletzenbrod, een paar kaastoastjes, het maakt niet uit zolang het maar zoet is. Het zoete combineert fantastisch met het zoute van de kaas.  
  6. Voor de afwisseling is een nootje erbij erg lekker. Ga niet voor gezouten noten, want de kaas is al zout genoeg, en een ongebrande noot is lekkerder dan gebrande. Een rauwe noot is wat droger, wat weer lekker combineert met het vette van kaas. Een walnoot of pecannoot is altijd een topper. 

Met deze tips kun je een heerlijke kaasplank zelf samenstellen. Uiteraard staan wij bij Landmarkt altijd voor je klaar om te adviseren waar nodig. We helpen je graag!

 

Op de foto zie je een heerlijke combinatie van Comté, Monte Enebro, Camembert, Langres en Roquefort.