Pompoen-saffraansoep

Met notenkruidpesto, parmezaankoekjes en crostini.

Ingredienten

  • 450 g pompoen

  • 1 tl paprikapoeder

  • 6 el olijfolie

  • 6 sneetjes dungesneden brood

  • 1 teentje knoflook, geperst

  • 100 g Parmezaanse kaas

  • 2 sjalotjes, versnipperd

  • 3 el crème fraîche

  • 1 liter vegetarische groentebouillon (evt uit pot)

  • 3 glazen droge witte wijn

  • enkele draadjes saffraan

  • 11 cm verse gemberwortel

  • 4 el verse notenkruid in pot (Buysman)

  • 1 el gemalen amandel

  • extra: bakpapier, staafmixer of vijzel

Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de pompoen en snijd ‘m daarna in stukken. Verwijder pitjes en draden aan de binnenkant en eventueel ruwe, harde plekken van de buitenkant. De schil kun je, mits niet te oud, gerust laten zitten. Snijd de pompoen in kleine blokjes, leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met de helft van het paprikapoeder, zout en versgemalen peper naar smaak en besprenkel tenslotte met een lepel olie. Rooster de pompoen 20 minuten in de oven.

Maak intussen een mengsel van 1-2 el olie, de geperste knoflook en versgemalen peper. Besmeer de beide zijden van het brood. Leg het brood op een rek en rooster het in de oven in 7-8 minuten goudbruin en krokant, laat op een rooster afkoelen. Rasp de Parmezaanse kaas en leg in 6 hoopjes, op enige afstand van elkaar, op een met bakpapier beklede bakplaat. Strooi op elk hoopje wat van de overgebleven paprikapoeder. Smelt in de oven de kaas in 8-10 minuten krokant, haal uit de oven en laat op de bakplaat enigszins afkoelen. Neem ze, zodra de kaas begint te stollen, met een (taart) schep van de bakplaat en laat op een rooster verder afkoelen tot ze knapperig en krokant zijn.

Verwarm in een soeppan 1 el olie en fruit hierin de sjalot. Doe de geroosterde pompoen erbij en bak even mee. Roer de crème fraîche erdoor, schenk de wijn en de bouillon erbij en breng het geheel, met de saffraan, aan de kook. Laat de soep, met de deksel schuin op de pan, op een laag vuur minimaal 30 minuten koken. Pureer de soep eventueel met een staafmixer fijn, breng op
smaak met zout en peper. Knijp met een knoflookpers het sap uit de gember en meng dit met de rest van de olie. Pureer met een vijzel of de mini-mengkom van de staafmixer of keukenmachine het notenkruid met de gemberolie en de gemalen amandel tot een pesto, breng met zout en versgemalen peper op smaak. Voeg eventueel extra olie toe. Serveer de soep zo heet mogelijk met enkele druppels notenkruidpesto, een parmezaankoekje en de crouton.

Eet smakelijk!

6 personen90 min