Warm gerookte zalm

Met een sneetje geroosterd brood.

Ingredienten

  • 3 – 4 el rookmot
  • klein handje houtsnippers
  • 500 g zalmfilet met vel
  • 5 g zout
  • 3 g suiker
  • 1 el olie (om in te vetten)
  • 8 sneetjes brood
  • 150 ml mayonaise
  • 10 g dille
  • 2 el water
  • 1 el limoensap

Stap 1
Week het rookmot en de houtsnippers in ruim water.

Stap 2
Bestrooi de zalmfilet met het zout en de suiker. Laat een half uurtje intrekken in de koeling.

Stap 3
Verhit een barbecue naar lauw (circa 100 -120 graden). Spreid het geweekte rookmot en houtsnippers uit over de bodem van een aluminium bakje en plaats het rechtstreeks op de kolen.

Stap 4
Smeer het vel van de zalm in met olie en leg het met de velkant op de barbecue zodra het houtmot begint te roken. Plaats het rooster zo ver mogelijk van de kolen vandaan. Sluit de barbecue met het deksel en gaar de zalm 15 tot 20 minuten. Het hout gaat langzaam smeulen en geeft rook af. Door het hout te weken voorkom je dat er heel veel rook ontstaat. Zo blijft de rooksmaak beperkt. Wil je meer rooksmaak strooi dan halverwege de bereiding wat ongeweekt rookmot in het schaaltje.

Stap 5
Meng alle ingredi├źnten voor de dressing in een kom en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel een beetje rasp van de limoenschil toe.

Stap 6
Rooster het brood boven de grill krokant. Beleg het met stukken gerookte zalm en lepel de dressing erover.

6 personen70 min