Zelfgemaakte vegan falafel

Door Kika van Weekrecept.

Ingredienten

  • 400 gr gedroogde kikkererwten
  • 1 komkommer
  • 500 gr cherrytomaten aan tros
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 2 tl korianderpoeder
  • 1 el citroensap
  • 2 handen peterselie
  • 2 el bloem
  • 1 turksbrood
  • 5 el plantaardige yoghurt
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • Peper en zout naar keuze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

 

Pel en pers de knoflook. Pel de rode ui en snijd in ringen. Was de komkommer en snijd in plakjes. Was de cherrytomaten en snijd doormidden. Pluk de peterselie.

 

Kook de gedroogde kikkererwten 3 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de kikkererwten nog 1 uur weken. Giet de kikkererwten af en dep ze met keukenpapier goed droog. Let op! Het is belangrijk dat je gedroogde kikkererwten gebruikt (geen kikkererwten uit blik) anders zullen de falafel balletjes bij het bakken uit elkaar vallen.

 

Doe de kikkererwten samen met 1 teen knoflook, 1 hand peterselie, komijnzaad en korianderpoeder in de keukenmachine en pureer tot een glad geheel. Breng op smaak met peper en zout. Rol balletjes van het mengsel. Mocht het mengsel te nat zijn, voeg dan wat bloem toe.

 

Verhit ondertussen een laagje zonnebloemolie in een pan en bak hier de falafel balletjes in. Bak deze ongeveer 4 tot 6 minuten.

 

Doe het turksbrood circa 6 minuten in de inmiddels voorverwarmde oven.

 

Doe de (plantaardige) yoghurt, 1 teen knoflook, 1 hand peterselie, de citroensap en peper en zout naar keuze in een kom en meng door elkaar tot dip.

 

Haal het turksbrood uit de oven en snijd open. Beleg het turksbrood met de yoghurt-knoflook dip, komkommer, cherrytomaatjes en de zelfgemaakte falafel.

4 personen 30 + 60 min