Verantwoordelijke vis bij Landmarkt

 
Bijvangstvis, ‘groene’ vis, MSC gecertificeerde vis: een paar suggesties voor een duurzaam diner! Het is vanaf vandaag allemaal te koop bij Landmarkt. Wij zijn de eerste supermarkt en visdetailhandel van Nederland die bij alle visproducten in de winkel stoplichtkleuren van de VISwijzer toont. Niet alleen de groene maar dus ook de rode indicatie. 
Onze vis aanpak
Landmarkt wil graag een compleet en divers assortiment vis aanbieden én tegelijkertijd een zo verantwoord mogelijk keuze aanbieden. We kiezen daarom voor de meest duurzame alternatieven die beschikbaar zijn. Daarbij doen we geen concessies aan kwaliteit en versheid. Dat betekent bijvoorbeeld dat we geen ontdooide vis als vers verkopen omdat het dan van duurzame vangst afkomstig is.
We kijken bij de samenstelling van ons assortiment vooral naar de visstand en de vangstmethode en gebruiken daarbij de viswijzer, maar ook onze kennis van de visserijen waar we mee werken. We werken samen met de Good Fish Foundation die ons assortiment analyseert en beoordeelt. Op basis hiervan maken we onze keuzes.
Komende jaren verduurzamen wij ons visassortiment. We doen dit samen met onze partner GFF (van de Viswijzer) als volgt:
1.) Assortiment transparant in kaart brengen
2.) Geen ernstig bedreigde vissoorten
3.) Jaarlijks een aantal Rode & Oranje soorten vervangen voor Groen of MSC/ASC
 
MSC = Duurzame Wildvangst

 • Deze vis heeft een keurmerk van de strengste en meest veelomvattende milieu-standaard voor wildvangstvisserijen die er is.

 
BIJVANGST = Vangst v/d Dag

 • Deze ‘onderbenutte’ vissoorten worden regelmatig teruggegooid omdat ze weinig geld opbrengen. De visbestanden zijn goed, koop ze gerust!

 
GROEN = Beste Keus

 • Deze vis is niet overbevist of wordt zorgvuldig gekweekt, met minimale schade aan de natuur.

 
ORANJE = Goed Alternatief

 • Deze vis is een tweede keus. Er zijn nog een aantal aandachtspunten met de visserij of kweek.

 
ROOD = Liever niet

 • Koop deze vis met mate of liever niet. Ze wordt overbevist of de manier van vangst of kweek is belastend voor de natuur.

 
We hanteren de volgende richtlijnen om keuzes in ons assortiment te maken
1.) We zijn transparant in de duurzaamheid van ons assortiment. Bij elke vis vertellen we eerlijk welke kleur deze scoort. Zo kan iedereen een overwogen keuze maken.
2.) Elk jaar evalueren we al onze vissoorten en maken op basis daarvan nieuwe keuzes.
3.) Elk jaar streven we ernaar minstens 3 vissoorten te “verduurzamen”. Dat wil zeggen dat we een kleur in de viswijzer op willen schuiven door voor een ander vangstgebied of een andere vangstmethode te kiezen. Dat doen we al sinds 2012! Elk jaar voegen we minstens 2 MSC of ASC producten toe en vervangen we een minder scorende soort.
4.) We verkopen geen dieprode of kritisch bedreigde vissoorten. We hanteren daarvoor de lijst van IUCN. Dat betekent voor ons: geen paling en geen blauwvin tonijn.
5.) We besteden extra aandacht aan duurzame (lees: groene) vissoorten in onze acties en promoties.
 
Landmarkt is sinds vandaag ook MSC-gecertificeerd. Dat betekent dat de klant bij de gecertificeerde visproducten het blauwe MSC-keurmerk ziet. Dit keurmerk is voor wild gevangen vis. Haring, makreel, kabeljauw, skrei, koolvis, roodbaars, wilde zalm, coquilles, mosselen, kokkels en oesters, zo maar een greep uit het uitgebreide assortiment MSC gecertificeerde vis. MSC certificering is uitdagend voor visdetaillisten omdat ze vaak met dagaanvoer werken. Daarnaast stelt MSC strenge eisen aan traceerbaarheid. Ook deze uitdaging is Landmarkt niet uit de weg gegaan en is daarmee de tweede versvishandel in Amsterdam die nu MSC gecertificeerd is.
 
Vraag en antwoord:

 • Waar kan ik meer lezen over jullie partner ‘Good Fish Foundation’?

Neem gerust een kijkje op www.goedevis.nl. Hier vind je heel veel informatie over de organisatie en bijvoorbeeld de criteria en methodiek die ze hanteren om de VISwijzer samen te stellen.

 • Wat betekent nu rode vis?

Rood betekent dat de visstand van deze soort in dit vansgtgebied onder druk staat en/of de vangstmethode schade veroorzaakt. Je hebt ook nog bedreigde (of dieprode) soorten zoals paling en blauwvin tonijn. Die verkopen we niet!

 • Waarom verkopen jullie rode vis?

We hebben ervoor gekozen ons assortiment transparant te maken. Inmiddels hebben we al meer dan 10 rode soorten vervangen voor groene of MSC gecertificeerde vis. Elke jaar willen we hier een stap in maken. Maar we willen ook een complete viswinkel blijven en onze klanten keuze bieden. Als eerste in Nederland kiezen we voor transparantie en bewustzijn. Ook hebben we voor alle rode vis een goed alternatief.

 • Wat is MSC en ASC gecertificeerde vis?

Als een vissoort MSC of ASC gecertificeerd is betekent dat dit 100% gegarandeerd duurzaam is. Het wordt elk jaar gecontroleerd door onafhankelijke auditors. Groene vis is bijvoorbeeld niet gecertificeerd, maar op basis van onderzoek van biologen wel als goede vis bestempeld. MSC is voor wild gevangen vis en ASC voor kweek. De Verse Vismarkt van Landmarkt is MSC gecertificeerd.

 • Wie bepaald de kleuren?

We werken samen met de Good Fish Foundation. Dit is een NGO met veel biologen in dienst, zij beheren ook de VISwijzer en op basis van onderzoek naar visstand en vangstmehtode bepalen zij de kleur. Dit gaat op basis van een puntensysteem. Zie ook; http://www.goedevis.nl/criteria-methodiek.

 • Alle vis wordt gedood dat is toch niet duurzaam?

Het is de keuze van de mens om vlees en vis te eten. Wij zijn daar niet op tegen. Dat heeft tot gevolg dat beesten gedood moeten worden. Wij letten vooral op dat de populatie vis niet onder druk komt te staan.

 • Die kreeftenbak dat is dieronvriendelijk?

Wij hebben ervoor gekozen vooral op visstanden en natuurbescherming te letten. Kreeft is nu eenmaal erg kort houdbaar en vandaar dat wij ze levend houden. In overleg met de GFF hebben we voor de kreeften wel een extra schuilsteen geplaatst en zijn de glazen wanden minder licht doorlatend gemaakt zodat de kreeften rustiger kunnen leven.

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie