Wat is skrei nou eigenlijk?

Skrei is een Noorse winterkabeljauw. Hij is te koop van januari tot eind maart. De naam is afkomstig van het Noorse woord skreid, wat zwerver betekent en slaat op de lange afstand die de vis aflegt. De skrei komt elk jaar in dezelfde periode vanaf de noordpoolcirkel naar het gebied van de Lofoten, een eilandengroep voor de kust van Noorwegen, om zich daar voort te planten. Het is de enige plek ter wereld waar dit gebeurt en dus ook de enige plek waar deze vis gevangen kan worden.

Het water bij de Lofoten is warmer door de warme golfstroom en daar zetten de vissen hun eitjes af. Noorse experts houden de trek van de vissen goed in de gaten en pas als de vissen de kans hebben gehad hun kuit te schieten, mag er gevist worden. Hierdoor kan het seizoen dus wel eens later beginnen. Skrei draagt het MSC keurmerk. De vangst wordt streng gecontroleerd. Om skrei te mogen vangen moet men in het bezit zijn van een vergunning en er is een maximum aantal kilo’s wat een visser mag vangen. Zo wordt de visvangst op langere termijn zeker gesteld. De Noren exporteren een deel van de vangst graag naar visspecialisten en gebruiken een deel om een oude traditie in ere te houden: ze maken er stokvis van.  

Uiterlijk is er geen verschil met de gewone kabeljauw, ze zijn tenslotte ook dezelfde soort. Daarom wordt er een label bevestigd aan de skrei, zodat je er zeker van kan zijn dat het om skrei gaat. De smaak van skrei is als een super, geweldige, fantastische kabeljauw. Het vlees is spierwit en lekker stevig. Skrei leent zich voor bakken, grillen, pocheren, frituren, roken, stomen, drogen en zouten.

Ben je benieuwd naar de vis en wil je hem zelf proberen? Kom snel langs en haal een stukje van deze superieure vis!

Heb je een vraag, opmerking of een klacht? Neem dan contact met ons op via 020-4904333 of stuur een mail naar info@landmarkt.nl.

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie