Weetjes en recepten over knolselderij

 
In Zuidschermer (vlakbij Alkmaar), vierenhalve meter onder zeeniveau, teelt onze held boer Ted Vaalburg de zeer gezonde en veelzijdige groente knolselderij. Ted teelt zijn knollen op een duurzame manier en zorgt ervoor dat de bodem in topconditie is. Door gebruik te maken van zelfgemaakte compost, die volgens eigen recept is gemaakt, groeien de knollen op een natuurlijke manier.
De knolselderij wordt in de maanden maart tot en met mei geplant. De eerste knolselderij wordt afgedekt met doek, omdat de planten te beschermen tegen de vorst. Vanaf juli wordt er knolselderij op afroep gerooid en de totale oogst moet binnen zijn voor de vorst. Vanaf oktober begint hij met het opslaan van het product.
Waar is knolselderij goed voor?

  • Knolselderij bevat veel magnesium, calcium en kalium. Magnesium zorgt voor de opname van calcium in het bloed, calcium kan het hormonale systeem een zetje geven om vet af te breken, en kalium heeft een positieve invloed op de bloeddruk!

 

  • Omdat Knolselderij veel vezels bevat, zorgt dit er voor dat cholesterol zich niet aan de wanden van bloedvaten hecht. Dit beperkt dus de kans op hart- en vaatziekten.

 

  • Knolselderij bevat veel Choline. Deze stof kan een ontgiftende werking voor koffie- en theedrinkers hebben en kan cholesterolverlagend zijn. Tevens is deze stof van belang voor het functioneren van de hersenen en het geheugen.

 
Recepten met knolselderij
Knolselderijfrietjes
Snijd de plakken knolselderij in reepjes en kook ze 2 minuten. Besprenkel de reepjes met olie en voeg naar wens kruiden toe. Mix de reepjes goed door elkaar, zodat de olie goed verdeeld is. Bak ze in de over gaar in 30 minuten op 220 graden. Tip: u kunt ze ook in de frituurpan bakken, voeg dan na het bakken de kruiden toe.
Vegetarische schnitzel
Kook plakken (ongeveer 1 cm dik) knolselderij 10 minuten. Paneer ze met bloem, ei, kruiden en broodkruimels en bak ze daarna in de koekenpan of op de barbecue. Gezond met een stevige bite. Tip: Ook ongepaneerd is het heerlijk.
 Rauwkost-maaltijdsalade
Rasp de knolselderij, besprenkel deze met citroensap, voeg yoghurt, mayonaise, honing, appel, rozijnen toe en je hebt een heerlijk frisse salade voor bij uw gerecht. Tip: indien je er stukje kip aan toe voegt is het ook een overheerlijke gezonde maaltijdsalade.
 

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie