Tijd: 20 minuten + 2 uur wachttijd
Voor 4 personen
Boodschappenlijstje:
- 4 kleine bietjes
- 1-2 kilo grof zeezout
- 100 ml appelazijn
- 2 eetlepels honing
- 1 rode ui, in ringen
- 200 ml appelazijn
- 4 eetlepels olijfolie extra vierge
- handvol gepelde pistachenoten
- 100 gram waterkers
- 100 gram pittige kaas (bv Tête de Moine of Parmezaan), in dunne plakken
Recept:
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Borstel de bietjes schoon maar zorg ervoor dat ze niet vochtig worden.
- Doe de bietjes in een goed passende schaal en schep het zout erover, zorg dat de bietjes volledig bedekt zijn.
- Pof de bietjes in het zout in 1 uur gaar en laat in het zout afkoelen.
- Meng de appelazijn met de honing en zout en versgemalen peper naar smaak. Leg de uiringen in het azijnmengsel en laat de smaken enige uren op elkaar intrekken.
- Neem de afgekoelde bietjes uit het zout, borstel al het zout eraf en schil de bietjes.
- Snijd de bietjes in flinterdunne plakken en besprenkel ze met de helft van de olie.
- Neem de uiringen uit het azijnmengsel en knijp goed uit.
- Neem 1 el van het azijnmengsel en klop dit met de rest van de olie tot een dressing.
- Meng de waterkers met de helft van deze dressing en verdeel over vier borden. Leg op elk bord enkele plakjes biet, enkele gemarineerde uiringen en kaas en druppel de rest van de dressing erover. Bestrooi met pistachenoten en versgemalen peper.
Eet smakelijk!