De eerste appels en peren van de nieuwe oogst liggen weer bij ons in de schappen!
Fruit uit Loenen aan de Vecht
De afgelopen tijd werden we door Boer Erik van Drogenbroek al verwend met aardbeien, frambozen, bramen, kersen en pruimen. Vooral de kersen waren dit jaar echt geweldig van kwaliteit. We hebben nog nooit zoveel kersen in één seizoen verkocht. Nu het kersen- en pruimenseizoen is afgelopen, staat gelukkig het appel- & perenseizoen weer voor de deur. Heerlijke verse, knapperige, rode appels met een blosje. En bonkige grote sappige peren.
Eet met het seizoen
Het appelseizoen start bij Landmarkt met de Delbare appel, een friszoete, knapperig en sappige, met een zachte enigszins romige textuur die naarmate de appel rijpt zoeter wordt. Deze wordt 2 tot 4 weken later gevolgd door de Elstar appel, de typische septemberappel. Dan volgt de Jonagold en eind september de Goudreinet appel, zeer geschikt voor de appeltaart.

Ook het perenseizoen komt hapje voor hapje beschikbaar. De Triomph peer trapt het seizoen af, gevolgd door de echte smaakbom; de Doyenné du Comice. En tot slot de Conference peer en de stoofpeer (Gieser Wildeman).
Appels en peren in volgorde van het seizoen:
| Appels | Peren |
| Delbare | Triomph |
| Elstar | Doyenné du Comice |
| Jonagold | Conference |
| Goudreinet | Gieser Wildeman |
Het seizoen vertelt eigenlijk wat we moeten doen. Eet met de seizoenen mee. En eet binnen de seizoenen de juiste rassen. Zo eet jij altijd de producten die op dát moment de meeste smaak bevatten.

Veel zonuren
De lente & zomer is dit jaar perfect geweest voor de appel en de peer. De vele zonuren hebben gezorgd voor veel groei van appels en peren. De appels hebben ook een mooie rode schil gekregen door de vele warme zonnestralen. Maar levert veel appels en peren ook direct tot een goed inkomen van de boer? Of zorgt veel aanbod juist voor lage prijzen en een laag inkomen?
‘Veel appels & peren leidt op de vrije markt inderdaad tot lage prijzen’, aldus Erik Drogenbroek. ‘Maar bij Landmarkt werken we al jaren samen en krijgen we altijd een eerlijke prijs voor onze producten. Als er weinig aanbod is, houden we met elkaar de prijzen wat lager dan de markt. We hoeven er niet rijk van te worden. Als er veel aanbod is, zorgen we samen dat er een goede prijs voor de boer over blijft. Het is geven en nemen. Uiteindelijk is continuïteit het belangrijkste. Voor de boer, maar ook voor de klant.