Tony’s x Kumasi: van restproduct tot kans voor boeren

Tony’s Chocolonely en Kumasi zijn onlangs een mooie samenwerking aangegaan en zetten samen met ETG/Beyond Beans een grote stap om verspilling tegen te gaan. Met elkaar wordt er een eerlijkere en duurzamere toekomst gecreëerd. Dit wordt gedaan door het plaatsen van de eerste fabriek in Ivoorkust voor het verwerken van cacao fruitsap. De cacaovrucht bestaat niet alleen uit cacaobonen waar chocolade van wordt gemaakt, maar heeft ook heerlijk wit vruchtvlees. Dit witte, sappige vruchtvlees wordt vaak weggegooid, terwijl het een heerlijke exotische smaak heeft.

Een mooie kans voor cacaoboeren om dit te verwerken tot een lekkere cacao vruchtensap en zo extra inkomen te genereren voor de cacaoboeren. Van onnodig afval naar waarde!

Niks verspillen, alles benutten

Het friszoete sap kan niet alleen gebruikt worden als frisdrank, maar heeft ook veel andere toepassingen. Van chocoladevullingen, zuivelproducten en ijs tot aan cocktails, wijn, bier en meer. Het cacaosap wordt nu grotendeels alleen nog verkocht onder de merknaam Kumasi in Nederland, maar door de komst van de fabriek in Ivoorkust kan het sap ook door andere merken worden verkocht. 

De fabriek produceert vanaf september zo’n 30.000 liter vruchtensap, wat naar het grootste Ivoriaanse juice merk Ivorio gaat. Volgend jaar wordt de productie geschat op zo’n 300.000 liter.

De nieuwe fabriek is niet voor niets geplaatst in Ivoorkust. Dit is namelijk het land waar ongeveer de helft van alle cacao vandaan komt. Meer dan 5.000 boeren doen straks mee en leveren hun cacao fruit aan de fabriek.

ETG/Beyond Beans helpt met het trainen van deze boeren en zorgen ervoor dat boeren rechtstreeks een beloning ontvangen voor het sap dat ze aanleveren. Ook veel van de boeren waar Tony’s al mee samenwerkte kunnen nu profiteren van de extra waarde die het sap oplevert. 

Waardevolle samenwerking Tony's X Kumasi

Van samenwerking naar verandering in de cacao industrie

De samenwerking tussen Tony’s Chocolonely en Kumasi is tot stand gekomen doordat beide merken hetzelfde doel hebben: de cacao-industrie drastisch veranderen. West-Afrikaanse boeren kunnen nu nog nauwelijks rondkomen van de cacao-industrie. Door gebruik te maken van de gehele vrucht kan er met dezelfde hoeveelheid vruchten veel meer inkomen worden gegenereerd.

Om dit te realiseren hebben Tony’s en Kumasi hard gewerkt aan het bouwen van een fabriek voor het verwerken van het vruchtensap. Er zijn contacten gelegd met verschillende boeren, er is gezocht naar geschikte bouwgrond, er zijn machines besteld, betaalsystemen opgezet en perstechnieken getest. Dit alles helpt de cacaoboeren in Ivoorkust enorm. Waar normaal namelijk een groot deel van de vrucht werd weggegooid levert het nu waarde op voor de cacaoboeren. De twee merken zetten een grote stap in de richting naar een duurzamere en eerlijkere cacao-industrie. Zo groeit met elke slok de toekomst van de cacaoboer!