DRANKJE – 1,5 liter (4 PERS.) – 15 MIN. + 5 DAGEN WACHTTIJD
Dit recept is perfect als je appeltaart, appelmoes of gebakken appelschijfjes met kaneel maakt. Gooi de appelschillen en klokhuizen niet weg, maar maak er “alcoholvrije champagne” van! Na een paar dagen begint het drankje vanzelf te fermenteren en licht te bubbelen. Als je nog meer bubbels wilt, kun je eventueel wat extra bruisend water toevoegen.
Boodschappenlijstje:
- 3 cm verse gember
- sap van ½ limoen
- 1 el biologische honing
- 2 el (liefst biologische) suiker
- schillen & klokhuizen (zonder steel, kroontje en pitjes*) van 6 biologische appels
- 1 kaneelstokje
*Gooi ook de pitjes van de appels niet weg, maar buiten in de natuur en laat de vogels hun werk doen. Wie weet wat voor magie er gebeurt!
Keukenspullen
- 1 glazen pot van circa 2 liter (met een opening van circa 10 cm)
- kaasdoek of fijne zeef
- elastiek
- maatbeker met schenktuit
- trechter
- glazen fles(sen), voor circa 1,5 liter drank
Recept:
1 Snijd de gember fijn. Doe 1,5 liter lauw water, de gember, het limoensap, honing en suiker in de glazen pot. Roer met een houten pollepel door elkaar totdat de honing en suiker zijn opgelost.
2 Voeg de appelschillen, klokhuizen (zonder steel, kroontje en pitjes) en het kaneelstokje toe. Dek de glazen pot af met een kaasdoek met elastiek eromheen.
3 Laat de pot drie dagen buiten de koelkast staan. Roer elke dag 1 tot 2 keer door. Het appeldrankje gaat nu fermenteren en licht bubbelen.
4 Giet de appelbubbels na drie dagen door een kaasdoek of fijne zeef in een maatbeker met schenktuit. Schenk de gefilterde drank via een trechter in een of meerdere glazen fles(sen). Laat de bubbels nog 1 tot 2 dagen buiten de koelkast verder fermenteren.
5 Zet de fles(sen) in de koelkast en drink de appelschillen bubbels binnen 1 tot 2 weken. Open de fles(sen) regelmatig zodat de druk van het koolzuurgas niet te hoog wordt.
Serveertip: Garneer met paardenbloemblaadjes of gedroogd goudsbloemblad, of met een schijfje appel of sliertje appelschil.