Gegrilde tonijn, met tonijntartaar, koolpickles en krokante Roseval

Tijd: 60 minuten

Voor 6 personen

Boodschappenlijstje:

 • 1 rodekool
 • 200 ml appelazijn
 • 1 theelepel suiker
 • 3 eetlepels piccalilly
 • 1 kilo roseval aardappels
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 7 mooie plakken tonijn
 • 1 theelepel fijngesneden platte peterselie

extra: evt keukenmachine, grillpan of grillplaat

Recept:

 1. Halveer de rodekool, snijd daarna in kwarten en verwijder het harde stukje onderaan in het midden. Schaaf de rodekool met een dunschiller of kaasschaaf in dunne reepjes en doe over in een kom.
 2. Bestrooi de kool met een beetje (liefst grove) zoutkorrels. Kneus de kool met een stamper of pollepel dusdanig dat de sappen vrijkomen en met het zout in aanraking komen.
 3. Breng intussen de appelazijn met de suiker en 300 ml water aan de kook. Schenk het kokende azijnmengsel op de rodekool en laat minimaal 2 uur staan, langer mag ook.
 4. Neem de rode kool uit de marinade en meng goed met de piccalilly.
 5. Leg de roseval aardappels minimaal 15 minuten in een grote bak met water. Boen daarna de aardappels schoon en dep ze droog.
 6. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schaaf de aardappels met een kaasschaaf, dunschiller of met behulp van een keukenmachine in zo dun mogelijke plakken. Was de plakjes opnieuw en dep ze daarna zo droog mogelijk.
 7. Meng in een grote bak de plakjes roseval met zout naar smaak en 3 el olie. Bedek een grote bakplaat met bakpapier en spreid hierover de plakjes aardappel in een dun laagje uit. Bak de aardappels in het midden van de oven in 25 minuten goudbruin en krokant.
 8. Laat de tonijn intussen op kamertemperatuur komen. Snijd 1 plak tonijn in de lengte in reepjes, daarna de dikke reepjes in zeer dunne reepjes en vervolgens de dunne reepjes in piepkleine blokjes. Snijd daarna de blokjes zo fijn mogelijk en meng het met zout, versgemalen peper, ½ el olijfolie en de peterselie.
 9. Neem de rodekool uit de marinade.
 10. Verhit, zodra de aardappels bijna gaar zijn, een grillpan of -plaat tot gloeiend heet. Bestrijk de stukken tonijn dun met olie, bestrooi met weinig zout en peper en leg de tonijn op de hete grill. Grill 1 minuut, til de vis voorzichtig op, draai een kwartslag en grill nog een minuut voor een mooi patroon. Keer de vis en herhaal dit proces.
 11. Verdeel de rodekool pickles over zes voorverwarmde borden en leg hierop de stukken tonijn. Schep de tonijntartaar op de vis en serveer met de krokante roseval.

  *Hoe langer de kool in het zuur staat, hoe lichter de kool wordt en uiteindelijk wordt het zelfs heel lichtroze.

Eet smakelijk!