Gemarineerde kalfsentrecote, in citroen-basilicum boterbonen en roodlof

Tijd: 40 minuten + 8 uur weektijd

Voor 4 personen

Boodschappenlijstje:

 • 1 bos citroenbasilicum
 • 500 gram boterbonen (=limabonen), nog 8 uur te weken
 • 1 eetlepel honingmosterd
 • 6 eetlepel olijfolie extra vierge
 • ca. 700 gram kalfsentrecote, op kamertemperatuur
 • 1 eetlepel citroensap
 • 500 gram wit- of roodlof, blaadjes losgeplukt

Recept:

 1. Kook de geweekte boterbonen ongeveer 30 min. in ruim water zonder zout. Pluk de blaadjes van de basilicum, doe het grootste gedeelte over in een smalle kom en voeg mosterd, citroen en 4 el olie toe. Pureer de basilicum met een staafmixer tot een grove pasta en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
 2. Bestrijk de entrecote met de helft van de basilicumpuree en laat de smaken 10 minuten intrekken. Meng de rest van de basilicumpuree met 1 of 2 tl koud water om er een dressing van te maken. Neem de blaadjes witlof van de stronkjes. Prik met een vork in de boterbonen om te controleren of ze zacht zijn – indien wel, voeg dan zout naar smaak toe en kook nog een paar minuten alvorens de bonen af te gieten.
 3. Schraap de basilicumpuree enigszins van de entrecote (bewaar deze marinade!). Verhit 1 el olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de entrecotes 2-3 min. per zijde, neem uit de pan en laat afgedekt onder aluminiumfolie rusten. Doe de rest van de olie in de koekenpan waarin de entrecote is gebakken en schep hierin de witlof met de geschraapte marinade op hoog vuur 1-2 minuten om.
 4. Bestrooi de entrecote met zout en versgemalen peper naar smaak. Verdeel het lof over vier warme borden, schep de boterbonen erop, serveer de entrecote erbij en schenk de citroenbasilicumdressing over het gerecht.

Eet smakelijk!