
Sinterklaas is in het land. De eerste sneeuwvlokken zijn al gevallen. Dat betekent dat de kerst er bijna aan komt, maar we moeten nog even geduld hebben. Net zoals dat we geduld moeten hebben bij de productie van ons voedsel. We kunnen productieprocessen wel proberen te versnellen, maar goed eten heeft nou eenmaal tijd nodig.
Zo ook kaas
De lekkerste kazen hebben tijd nodig om te rijpen. Rijpen om smaak, textuur en kleur te ontwikkelen. Wist je dat oude kaas gemiddeld 10 tot 12 maanden de tijd krijgt om te rijpen? Parmezaanse kaas wordt gerijpt voor mínimaal 12 maanden. Maar de rijpingsperiode kan oplopen tot 36 maanden of zelfs langer, waarbij de smaak complexer en intenser wordt naarmate de rijping vordert.
Een rijpingsperiode van 12 maanden geeft een zachte smaak, terwijl 24 maanden resulteert in een rijke, geconcentreerde smaak. Maar sommige kaasproducenten hebben er kaas aan. Die geven hun kaas niet de tijd om te rijpen.
Old Amsterdam wordt bijvoorbeeld (uit financieel oogpunt) versneld gerijpt, wat betekent dat het niet het natuurlijke rijpingsproces van traditionele oude kaas volgt. Er wordt gebruik gemaakt van een speciaal snelrijpend zuursel dat de kaas een oude smaak geeft binnen een periode van acht maanden.
Landmarkt kiest liever producten die op natuurlijke wijze tot stand zijn gekomen en daar de tijd voor hebben gekregen. Te denken aan oude boerenkaas (ongepasteuriseerd) van Van der Bas, de gedroogde hammen van David (Pure ham) of Nederlandse Sojasaus van Tomasu.
Zomer in je bol?
Dit geldt in de zomer ook voor verse groenten en fruit. Een aardbei (van Boer Erik) of een tomaat (van Tomatenkwekerij Van den Belt) hebben nou eenmaal meer smaak als ze een dagje (of 2) langer aan de plant mogen hangen.
Zolang de vrucht aan de plant hangt, blijft ze suikers en andere smaakstoffen ontvangen en zelf aanmaken.
Planten sturen via de sapstroom suikers, aminozuren en aromatische stoffen naar de vrucht. Hoe langer dit doorgaat, hoe zoeter en voller van smaak de vrucht wordt. Producten die dus de tijd krijgen om te rijpen of te groeien brengen dus automatisch de meeste smaak met zich mee.
Kom je de proef op de som nemen met onze producten?
Heb je de tijd met kerst?
Kerst is (voor veel mensen die het getroffen hebben) een moment waarop we genieten van lekker eten én een moment waarop we even terugkijken op het jaar. Vaak concluderen we dan dat we het jaar weer te gehaast hebben geleefd.
Goed eten heeft tijd nodig, net als het opeten ervan. Wees dus dankbaar voor het leven, zorg voor elkaar, verbind en neem even de tijd om van dit natuurlijke en smaakvolle eten te genieten. Je hebt het verdiend!