Goed eten heeft tijd nodig!

Wij van Landmarkt weten dat goed eten tijd nodig heeft. Tijd om te groeien, te rijzen, gebakken of gebrouwen te worden. Tijd om te drogen, te rijpen en naar de winkel gebracht te worden. Maar ook, zeker in deze tijd van het jaar, tijd om samen van te genieten.

Samen genieten? Dan zetten wij een borrelplank met lekkere kaas en goed vlees op tafel. En dat zijn nou juist producten die tijd nodig hebben! Een échte oude kaas, doet er bijvoorbeeld minimaal een jaar over om zijn volle smaak te ontwikkelen, in tegenstelling tot een supermarktkaas zoals Old Amsterdam, die slechts 8 maanden rijpt. Deze kaas verkrijgt zijn oude smaak door het toevoegen van een speciaal zuursel, waardoor het rijpingsproces versnelt. Een handig trucje om tijd en geld te besparen, maar wij weten dat échte kwaliteit tijd vergt. Dat geldt natuurlijk ook voor de gedroogde hammen van David. Deze hammetjes hangen zo’n 60 – 90 dagen (afhankelijk van de grootte en of het om voor- of achterpoten gaat) te drogen. De laatste fase, het langdurig rijpen van de ham, geeft hem zijn karakteristieke geur en smaak en duurt zo’n 9 tot 10 maanden.

En wat maakt zo’n borrelplank nou echt af? Juist, een lekker glas wijn of een speciaal biertje! Het mooie is dat deze drankjes, net als de lekkernijen op de plank, ook alleen maar lekkerder worden met de tijd. Neem bijvoorbeeld rode wijn; de meeste varianten hebben zo’n twee jaar nodig om hun optimale drinkbaarheid te bereiken. Een rode bourgogne of bordeaux kan zelfs vier tot vijf jaar nodig hebben om perfect te rijpen. Wijnmakers kiezen vaak voor een houten vat om een stevige en complexe smaak te ontwikkelen.

Als het op bier aankomt, varieert de tijd die nodig is voor het gistingsproces tussen de 3 dagen en 2 weken. Maar zelfs nadat de gisting is voltooid, vereist een goed glas bier geduld, omdat het nog ongeveer 4 weken moet rijpen voordat je ervan kunt genieten. Sommige brouwers gaan zelfs nog een stapje verder en doen aan barrel aging. Om smaak toe te voegen rijpen de bieren dan nog een tijdje na op vaten. Vaak zijn dit gebruikte wijnvaten, zo krijgen de bieren een hele eigen, uitgesproken smaak.

En vergeet vooral niet waar het echt om gaat: samen genieten, daar mag wat ons betreft nog de meeste tijd ingestoken worden. Want goed eten heeft tijd nodig!

Fijne feestdagen!