Tijd: 25 minuten + 1,5 uur stoven
Voor 4 personen
Boodschappenlijstje:
- 2-3 el boter
- 600 g borstlappen (Palmesteyn), op kamertemperatuur en in stukken
- 1 pot runderbouillon (400 ml)
- 1 glas droge witte wijn (bv Cep)
- 2 sneetjes kruidkoek, in blokjes
- 2 uien, gesnipperd
- 500 g krieltjes
- 500 g snijbonen
- 2 el crème fraîche
Recept:
- Verwarm de boter in een braadpan met dikke bodem tot het schuim wegtrekt.
- Bak de stukken vlees rondom in de boter goudbruin en schep daarna uit de pan.
- Bak de ui in het achtergebleven braadvet glazig, doe het vlees er weer bij en schenk voorzichtig, via de zijkant van de pan de bouillon en de wijn erbij.
- Zet de deksel schuin op de pan en laat het vlees, op laag vuur, minimaal 1,5 uur – langer mag ook -, liefst op een warmhoudplaatje, zachtjes sudderend gaarstoven.
- Voeg de laatste 30 minuten de kruidkoek toe en schep het geheel om zodat de kruidkoek goed gemengd wordt en oplost. Controleer af en toe of het vlees niet aan de onderkant aanbakt, schenk eventueel een paar lepels extra wijn of water erbij.
- Boen de krieltjes schoon en kook ze met weinig water en zout naar smaak in 20 minuten gaar.
- Snijd de snijbonen in stukjes en breng een pan met ruim water en zout aan de kook.
- Schep de crème fraîche door het stoofvlees, breng op smaak met eventueel zout en flink versgemalen peper.
- Kook de snijbonen, in 2 gedeelten, 1-2 minuten nét beetgaar, zodat ze knalgroen en knapperig blijven.
- Serveer het stoofvlees met de dikke saus waarin de krieltjes en snijbonen in gedoopt kunnen worden.
Eet smakelijk!