Niet bio, wel logisch!

‘’Landmarkt legt uit! Waarom bio niet altijd logisch is’’

Bij Landmarkt vind je het lekkerste vers, direct van de boer, tuinder, slager, visboer en bakker. We verkiezen korte lijnen boven keurmerken en kennen onze leveranciers persoonlijk.  Zo weten we precies waar onze producten vandaan komen en hoe er geboerd wordt. Niet altijd bio, wel logisch!

Maar waarom maken we deze keuzes?! We nemen je graag mee in ons verhaal.

Wanneer een product biologisch of biologisch-dynamisch gecertificeerd is heeft het een keurmerk en krijgt het boerenbedrijf elk jaar een inspectie. Zo’n keurmerk zorgt voor herkenning maar is daarnaast ook erg kostbaar, vooral voor boeren die hun producten lokaal verkopen. Bij Landmarkt kiezen we daarom voor korte lijnen en vertrouwen wij de boeren en telers waar we mee samenwerken. Mede omdat we vaak genoeg op hun bedrijf langskomen tijdens onze dagelijkse rondes door het land!

Is bio ook diervriendelijk? Niet altijd! Een overgroot deel van het biologische rundvlees dat verkocht wordt is afkomstig van biologische melkveebedrijven. Om melk te blijven geven moet een koe ieder jaar een kalfje krijgen. Omdat de boer de melk verkoopt, wordt het kalfje direct onder de moeder vandaan gehaald. De kalfjes zijn vaak een melkras of een kruising. De kwaliteit van het vlees is dus zeer middelmatig. Bij Palmesteyn worden de kalfjes natuurlijk geboren, zogen onder de moeder en groeien met de moeder op, dat is een immens verschil. De dieren zijn geen melkras of kruising, maar een vleesras. Dat proef je terug in de kwaliteit van het vlees.

Biologisch is duurzaam! Dit is wat vaak wordt gedacht, maar biologisch betekend niet altijd dat een product dichtbij geteeld wordt. Een biologisch product kan helemaal vanaf de andere kant van de wereld moeten komen, dat vinden wij onnodige kilometers! Onze helden wonen allemaal om de hoek, boer Erik teelt bijvoorbeeld onze appels en peren in Loenen aan de Vecht. Van een deel van de oogst perst zijn buurman Albert onze Landmarkt sappen.

De lekkerste verse producten, dieren met een fijn leven en zo min mogelijk CO2 uitstoot door producten te vervoeren dat vinden we logisch bij Landmarkt. Bio- keurmerk, certificering of niet!