Tijd: 3,5 uur
Voor 4-6 personen
Boodschappenlijstje:
- 2 uien
- 1 kilogram doorregen runderlappen
- 4 eetlepels bloem
- 4 eetlepels appel-perenstroop
- 60 gram roomboter
- 1 laurierblaadje
- 4 takjes verse oregano
- 1 bol knoflook
- 200 ml runderbouillon
- 5 zongedroogde tomaatjes, in reepjes gesneden
- 300 ml dubbel bier
Recept:
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de ui in fijne blokjes en zet apart. Snijd het vlees in grove stukken van 2×2 cm en bestrooi het met zout, peper en bloem.
- Verhit de boter in een grote, ovenvaste braadpan op middelhoog vuur en voeg het vlees toe als het schuim van de boter is weggetrokken. Bak de stukjes vlees rondom bruin, voeg dan de ui toe en bak 2 minuten mee. Voeg het laurierblaadje, de oregano, de bouillon en de reepjes zongedroogde tomaat toe en blus het geheel af met het bier.
- Neem de pan van het vuur en schuif hem in de voorverwarmde oven. Laat het gerecht 1 ½ uur zachtjes stoven. Kwast ondertussen de bol knoflook in met wat olijfolie en leg hem op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif deze bij het stoofvlees in de oven en laat in 1 uur helemaal zacht worden.
- Haal de bol dan uit de oven en laat hem ongeveer 10 minuten afkoelen. Snijd het topje van de knoflook, knijp de knoflook uit de teentjes en prak het in een kommetje fijn met de appelstroop. Roer het knoflookmengsel door het stoofvlees in de oven en laat het dan nog eens 1 ½ uur verder garen.
Eet smakelijk!
Tip: dubbel of donker bier is een type bovengistend bier, meestal gist het nog na op de fles. De kleur varieert van middel- tot donkerbruin en het alcoholpercentage ligt rond de 7%.