Zomerkoninkjes in de winter? Natuuurlijk niet!

Het seizoen vertelt wat je moet doen

In de winter hebben we behoefte aan warm en voedend eten zoals stevige stamppotten en soepen. In de zomer gaan we liever voor een frisse salade of een sappige smoothie. Alles wat het seizoen te bieden heeft sluit naadloos aan op wat ons lichaam op dat moment nodig heeft. Met het seizoen mee eten levert niet alleen afwisseling op, maar ook een hele hoop goede voedingsstoffen die zijn afgestemd op het seizoen. Niet elke groente- en fruitsoort bevat tenslotte dezelfde mix van vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen. Ze hebben allemaal een eigen unieke samenstelling van vitamines. Terwijl de ene meer bèta-caroteen bevat, blinkt de andere uit in een rijkdom aan vitamine C, ieder zijn specialiteit.

En door seizoensgebonden te eten spaar je ook nog eens het milieu! Lokale producten zijn afhankelijk van het seizoen, want aardbeien groeien niet in de winter en asperges kun je beter eten in de lente dan in de herfst. Buiten het seizoen moeten telers de weersomstandigheden imiteren via verwarmde kassen of moeten er producten uit het buitenland komen. De extra energie die hiervoor nodig is, is niet alleen nadelig voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Als je goed op de prijs let, kun je wel een gokje wagen welke producten nu in het seizoen zijn. In de zomer groeien allerlei groenten en fruit flink door het zonnetje en de hogere temperaturen. En die bekende zomerfavorieten zoals broccoli, bloemkool, boontjes en aardbeien zijn dan vaak ook voordeliger geprijsd. Geoefende fijnproevers kunnen seizoensgroenten en seizoensfruit soms ook onderscheiden aan de hand van de smaak. Omdat lokale seizoensproducten in ideale omstandigheden worden geteeld en niet vroeger moeten worden geplukt omdat ze nog een lange reis moeten afleggen, hebben ze vaak meer smaak. Vergelijk maar eens de smaak van tomaten in de winter met deze van tomaten in de zomer, een wereld van verschil!

Wat is er nu op zijn best?

Knolselderij van boer Ted uit Zuidschermer

Peen van Zonneheerdt uit Dronten

Pastinaak en schorseneren van Arenosa (Jan van Geffen) uit Lelystad

Wil je toch buiten het seizoen genieten van jouw favoriete producten? We helpen je graag met wat tips!

Fermenteren

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van etenswaren. Dat is niet alleen goed voor de houdbaarheid maar ook goed voor de smaak! Wijn, bier en yoghurt maar ook sojasaus en gedroogde worst zijn hier voorbeelden van. Doodgewoon dus maar ook verrot lekker! En zo moeilijk is dat niet. Met een weckpot en wat zout water kom je al heel ver…

Drogen

Het drogen van voedsel wordt al eeuwenlang gedaan om het te conserveren. Je kunt, door voedsel te drogen, typisch zomer-voedsel eten in de winter, denk aan gedroogde perziken, aardbeien, mango en pruimen. In voedsel leven micro-organismen zoals bacteriën en schimmels, deze zorgen ervoor dat ons voedsel langzaam vergaat. Als het vochtgehalte in voedsel wordt verlaagd tot minder dan 35% dan kunnen de meeste bacteriën zich er al niet meer vermenigvuldigen, een vochtgehalte van minder dan 15% is het meestal ook voldoende om alle schimmelgroei te blokkeren en dus het bederf van het voedsel te stoppen. Een ideale manier dus om het seizoen te verlengen en langer te genieten van je favoriete groente en fruit!