Bloemkool in truffelkorst van Laura

HOOFDGERECHT – 4 PERS. – 60 MIN.

Dit gerecht is een ode aan de bloemkool. Door hem in zijn geheel te roosteren, krijg je echt een ‘wow’-effect op tafel. Snijd de bloemkool aan tafel in vieren en vertel je gasten dat ze de bladeren eraf kunnen snijden en deze ook kunnen eten. Lekker om te dippen in de kappertjes-crème!

Boodschappenlijstje:

  • 1 bloemkool
  • 65 g roomboter met zeezout
  • 1 pot kappertjes (Kesbeke, 180 g uitlekgewicht)
  • 100 g pompoenpitten, plus extra om te garneren
  • 200 ml + 2 el extra vierge olijfolie
  • 125 g crème fraîche 3 el tapenade van zomertruffel (il Tartufo di Paolo, potje à 130 g)
  • 1 eidooier
  • 3 tenen knoflook
  • 2 el olie om te frituren
  • 1 pakje limabonen (Boon, 215 g uitlekgewicht)

Keukenspullen

  • Ovenschaal of bakplaat bekleed met bakpapier
  • kwastje (optioneel)
  • keukenmachine of blender

Recept:

1 Kook de bloemkool in zijn geheel met bladeren 12 min in een pan met ruim kokend water. Laat de bloemkool goed uitlekken en uitdampen.

2 Verwarm ondertussen de oven voor tot180 °C. Smelt de boter in een steelpan.Leg de bloemkool in een ovenschaal of bakplaat bekleed met bakpapier.Verdeel de gesmolten boter met een kwastje of lepel over de bloemkool.Rooster de bloemkool in de oven in circa 30 min goudbruin.   

3 Giet ondertussen de kappertjes af. Doe de kappertjes met de pompoenpitten, 200 ml extra vierge olijfolie en wat zout en peper naar smaak in een keukenmachine of blender. Mix in circa 2 min tot een gladde kappertjes-crème. 

4 Meng de crème fraîche, tapenade van zomertruffel en versgemalen peper naar smaak in een kommetje. Schep 2 el van het mengsel eruit en houd apart. Voeg de eidooier toe aan de rest en meng erdoor. Verdeel het crème fraîche-truffel-eimengsel met een lepel over de bloemkool.Rooster de bloemkoolmet truffelkorstnog 10-15 min in de oven op 210 °C.
5
Snijd ondertussen de knoflook in dunne plakjes. Verhit 2 el olie om te frituren in een koekenpan op hoog vuur. Frituur de knoflook in circa 3 min goudbruin.
6
Warm de limabonen op in het vocht (niet laten koken) en giet af. Meng de apart gehouden 2 el truffel-crème fraîche door de limabonen.
7
Schep de kappertjescrème in een cirkel op een mooie schaal of bord.Leg de bloemkool in het midden. Schep de limabonen eromheen (over de kappertjescrème). Bestrooi de limabonen met de knoflook en pompoenpitten.

Serveertip: Serveer de bloemkool in zijn geheel aan tafel. Laat iedereen er zelf een vierde vanaf snijden.

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie