Experimenteren met schillen

Experimenteren met schillen

Drie korte recepten om schillen van groente en smaakmakers een tweede leven te geven.

Zout of olie met smaakmakers

Boodschappenlijstje:

  • (grof) zeezout of olijfolie
  • Schillen die je maar over hebt, bijvoorbeeld van: ui, knoflook, gember, wortel, knolselderij etc.
  • Eventueel ‘verse’ kruiden die ook toe zijn aan een tweede leven

Recept:

  1. Was alle schillen goed voordat je ze gebruikt en zorg vooral dat er geen zand meer op zit.
  2. Dep de schillen goed droog.
  3. Als je schillen van ui en knoflook gebruikt zijn deze vanaf nu direct geschikt om te gebruiken. Nattere schillen zoals van gember, wortel en knolselderij drogen we eerst in de pan. Doe dit door deze te bakken op een zacht vuur, zonder vetstof, en draai ze constant om. 
  4. Snijd de schillen fijn. Mocht je kruiden willen toevoegen, snijd deze dan ook fijn.
  5. Gebruik een grote glazen pot of fles om het zout of de olie in te doen en mix met de schillen en kruiden.

Knoflook-uienpoeder

Boodschappenlijstje:

  • Uien schillen
  • Knoflook schillen

Recept:

  1. Leg de schillen voor minstens 30 minuten te weken in een kom met water.
  2. Dep ze vervolgens droog en laat ze zo’n 24 uur drogen.
  3. Doe de schillen in een blender en laat deze draaien tot er een poeder ontstaat.

Bouillon

Boodschappenlijstje:

  • Schillen die je maar over hebt, bijvoorbeeld van: ui, knoflook, gember, wortel, knolselderij etc.
  • Verse of gedroogde kruiden om de bouillon op smaak te brengen

Recept:

  1. Was de schillen.
  2. Doe de schillen in een pan met water en zorg dat ze volledig bedekt zijn.
  3. Breng aan de kook, zet het vuur lager en voeg wat kruiden toe.
  4. Haal van het vuur en laat nog 30 minuten trekken.
  5. Zeef de bouillon.

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie