Zomerse runderhart stoof van Laura

HOOFDGERECHT – 4 PERS. – 60 MIN. + 95 MIN. STOOFTIJD

In Nederland eten we maar wat graag de mooie delen van het dier, maar orgaanvlees wordt vaak vergeten. En dat terwijl organen superlekker zijn en zelfs meer vitamines en mineralen bevatten dan het vlees. Tijd om eens runderhart uit te proberen!

Boodschappenlijstje:

  • 1 kg runderhart (van Palmesteyn rundvlees van boer Wouter uit de Betuwe)
  • 3 witte uien
  • 1 bosje lente-ui
  • 3 teentjes verse knoflook
  • 50 g tarwebloem
  • 7 el koolzaadolie
  • 400 ml witte wijn (bijvoorbeeld “Blanc du Nord” van wijngaard Noordland)
  • 400 ml rundvleesbouillon
  • 2 kropjes biologische little gem
  • 20 g verse dille
  • 8 el yoghurt (Boeren van Amstel)
  • rasp van 1 biologische citroen
  • 1 bakje verse pesto (150 g)

Keukenspullen

  • Braadpan met dikke bodem

Recept:

1 Snijd eventuele harde pezen uit het hart. Snijd het hart in blokjes van 1-2 cm.

2 Snipper de uien. Verwijder het kontje van de lente-uien en snijd in dunne ringen (houd wit-lichtgroen en groen gescheiden). Snijd de knoflook fijn.

3 Strooi de bloem op een groot bord. Breng de blokjes runderhart op smaak met ½ tl zout en haal ze door de bloem. Verhit 3 el olie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de helft van de blokjes runderhart (in circa 2-3 min) rondom bruin. Schep het aangebraden runderhart uit de pan, voeg nogmaals 3 el olie toe en herhaal met de rest.

4 Schep het aangebraden runderhart uit de pan. Voeg nog 1 el olie, de ui en de wit-lichtgroene delen van de lente-ui toe en bak 3 min. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 min.

5 Doe het vlees weer terug in de pan. Blus af met de witte wijn. Voeg de bouillon toe zodat al het vlees onderstaat. Stoof 1 uur op laag vuur met het deksel op de pan. Haal het deksel van de pan en stoof nog minstens 30 min zodat de saus een mooie dikte heeft.

6 Was en droog ondertussen de blaadjes van de little gem en snijd ze in ringen van circa 0,5 cm. Snijd de dille fijn. Voeg de sla, groene delen van de lente-ui en de dille toe (houd van alles wat achter om te garneren). Stoof nog 5 min mee. Breng alles op smaak met zout en versgemalen peper.

7 Bestrooi de zomerse runderhartstoof vlak voor serveren met de achtergehouden sla, groene delen van de lente-ui en dille.

8 Meng de yoghurt en het citroenrasp in een kommetje met een vork. Doe de pesto in een mooi bakje.

Serveertip: Laat iedereen aan tafel zelf de citroen-yoghurt en pesto in hun bord opscheppen.

Lekker met: Gepofte aardappels met crème fraîche.

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie