Zo simpel is het!
Bij Landmarkt vinden we dat eten om op te eten is. Maar in Nederland verdwijnt elk jaar nog zo’n 160 kilo voedsel in de afvalbak, per persoon! En ongeveer de helft daarvan wordt weggegooid nadat het al in huis is gehaald. Dat betekent verspilt eten en weggegooid geld. Verschrikkelijk zonde natuurlijk, en heel vaak onnodig! Daarom gooien wij en onze helden het liefst niks weg.
Dutch Harvest
Voor het groeien van vezelhennep zijn geen bestrijdingsmiddelen en weinig water nodig, en het kan lokaal worden gegroeid. Er wordt veel van gemaakt; bijvoorbeeld textiel, papier en zonnebrand. Maar het blad? Dat eindigt bij het afval. Toen Esther Molenwijk, de oprichter van Dutch Harvest, erachter kwam dat de bladeren en bloemen van de hennep niet gebruikt werden, maar wel een heerlijke en gezonde thee maakten, was het idee al snel geboren: hennepthee als smakelijke herontdekking van het gewas! Zo gaat elke kop thee voedselverspilling tegen.
Dutch Bargain
Familiebedrijf de Polderjongens zat met een probleem. Een groot deel van de zoete aardappels waren door slecht weer te klein of misvormd en daarom wou geen enkele afnemer deze ‘kneusjes’ hebben. Bierbrouwer Thibo Baccarne van Dutch Bargain dacht daar gelukkig anders over. Niet bang om te experimenteren brouwden ze dit jaar twee heerlijke nieuwe bieren van de zoete aardappelen om deze van de afvalbak te redden. Het gaat immers niet om hoe groot ie is, maar om wat je er mee doet!
Wholy Greens
Door een nat najaar bleven Boer Ted en zijn vrouw Nicoline met een enorme berg biologische knollen zitten die niet mooi genoeg waren voor de verkoop. Ze hebben dan wat plekjes of vlekjes maar met de smaak is helemaal niks mis! Onze vrienden van Wholy Greens hielpen ze uit de brand en kwamen met een knolselderijpasta op de proppen! Met dit heerlijke initiatief hebben ze 2.500 kilo knolselderij een nieuwe kans gegeven.
Met deze recepten kan je er het meeste van maken