Eten is om op te eten!

Zo simpel is het!

Bij Landmarkt vinden we dat eten om op te eten is. Maar in Nederland verdwijnt elk jaar nog zo’n 160 kilo voedsel in de afvalbak, per persoon! En ongeveer de helft daarvan wordt weggegooid nadat het al in huis is gehaald. Dat betekent verspilt eten en weggegooid geld. Verschrikkelijk zonde natuurlijk, en heel vaak onnodig! Daarom gooien wij en onze helden het liefst niks weg.

Dutch Harvest

Voor het groeien van vezelhennep zijn geen bestrijdingsmiddelen en weinig water nodig, en het kan lokaal worden gegroeid. Er wordt veel van gemaakt; bijvoorbeeld textiel, papier en zonnebrand. Maar het blad? Dat eindigt bij het afval. Toen Esther Molenwijk, de oprichter van Dutch Harvest, erachter kwam dat de bladeren en bloemen van de hennep niet gebruikt werden, maar wel een heerlijke en gezonde thee maakten, was het idee al snel geboren: hennepthee als smakelijke herontdekking van het gewas! Zo gaat elke kop thee voedselverspilling tegen.

Dutch Bargain

Familiebedrijf de Polderjongens zat met een probleem. Een groot deel van de zoete aardappels waren door slecht weer te klein of misvormd en daarom wou geen enkele afnemer deze ‘kneusjes’ hebben. Bierbrouwer Thibo Baccarne van Dutch Bargain dacht daar gelukkig anders over. Niet bang om te experimenteren brouwden ze dit jaar twee heerlijke nieuwe bieren van de zoete aardappelen om deze van de afvalbak te redden. Het gaat immers niet om hoe groot ie is, maar om wat je er mee doet!

Wholy Greens

Door een nat najaar bleven Boer Ted en zijn vrouw Nicoline met een enorme berg biologische knollen zitten die niet mooi genoeg waren voor de verkoop. Ze hebben dan wat plekjes of vlekjes maar met de smaak is helemaal niks mis! Onze vrienden van Wholy Greens hielpen ze uit de brand en kwamen met een knolselderijpasta op de proppen! Met dit heerlijke initiatief hebben ze 2.500 kilo knolselderij een nieuwe kans gegeven.

SUNT

Ieder jaar belanden miljarden bananen in een rechte lijn in de prullenbak, nog voordat ze bij de supermarkt zijn. Dit gebeurt omdat ze niet de juiste kleur, vorm of formaat hebben, of omdat ze al te rijp zijn voordat ze verkocht kunnen worden. Bij SUNT gaan ze deze verspilling tegen en zijn al miljoenen vruchten gered en omgetoverd tot lekkere, duurzame en innovatieve producten. Bananenbrood bijvoorbeeld. En van de kontjes die hiervan overblijven maken ze weer retelekkere granola. Nothing butt goodness, want onze vrienden van SUNT maken ‘m zonder toegevoegde suikers of olie!

Wat kan je zelf doen?

Ben je benieuwd hoe je thuis zelf kan bijdragen aan minder verspilling? Begin met kijken wat je nog in huis hebt, en misschien vind je op onze recepten pagina iets lekkers dat je daarmee kan koken. Recepten kunnen ook helpen te voorkomen dat je iets koopt wat je niet nodig hebt, of dat je meer op tafel zet dan je op kunt. Het oog is soms echt groter dan de maag! Daarnaast helpt het om eten goed te bewaren (meestal staan er instructies op de verpakking), restjes eten weer te hergebruiken in een ander recept en de houdbaarheid van eten in de (koel)kast goed in de gaten te houden. Het is natuurlijk een teleurstelling iets aan te treffen dat niet meer fris is, maar soms is eten voorbij de ’ten minste houdbaar tot’-datum nog prima eetbaar en hoeft het niet gelijk weg. Kijk, ruik en proef of het nog goed is.

Wat zet jij op tafel?

Als broccoli vergeelt is het nog prima te eten, maar veel mensen vinden het er minder lekker uit zien en gooien het weg. En dan eindigt er ieder jaar per persoon meer dan 20 kilo groente tussen het afval. Maar waarom zou je er niet iets anders van maken? Bijvoorbeeld rijst of soep. Of een pizza, met dit heerlijke recept!
We blijven graag inspireren om minder weg te gooien. Daarom hebben we twee recepten die gemaakt zijn om oud brood en appelschillen om te toveren in een verrassend lekkere maaltijd en drankje. Daarnaast is weten wat je gaat koken en winkelen met een doel een goede manier om te zorgen dat je niet met te veel eten overblijft. Gelukkig hebben we allemaal lekkere ideeën met een passend boodschappenlijstje voor je klaarstaan, zodat jij weet wat je nodig hebt. Deze zijn allemaal te vinden op onze recepten pagina.

Met deze recepten kan je er het meeste van maken