Matcha poeder: het groene goed dat je blij maakt en een boost geeft aan je immuunsysteem

Grijp jij ‘s morgens half slaperig naar je kop koffie? Hoog tijd om eens iets nieuws te proberen: matcha poeder. Naast dat dit groene goed uit Japan zorgt voor voldoende energie om je dag door te komen, barst het ook nog eens van de gezonde stoffen. Ben je benieuwd wat matcha is en waar het goed voor is? Wij leggen het aan je uit. Vergeet niet om daarnaast de makkelijke recepten uit te proberen. 

Maak kennis met The Matcha Man 

In de schappen van Landmarkt vind je The Matcha Man. Dit merk is ontstaan in de coronatijd, toen iedereen zich meer bewust werd dat een gezonde leefstijl je weerstand tegen ziektes verhoogt, je gewicht beter onder controle houdt en maakt dat je beter in je vel zit. “In deze periode gingen wij op zoek naar iets wat paste bij deze gezonde levensstijl en vonden: het Japanse matcha poeder. Maar eerlijk is eerlijk, de matcha poeder die wij kennen in Nederland was vaak niet geweldig. Na navraag te hebben gedaan bij een theesommelier kregen wij het advies om in Japan matcha te kopen voor de beste kwaliteit.”

“En dat deden we. Direct importeren en supervers. De eerste bestelling voor onszelf, toen voor vrienden. Ook zij wilden matcha poeder gaan gebruiken. Van het een kwam het ander en voor we het wisten was The Matcha Man uitgegroeid tot een grote speler op matchagebied in Nederland.”

De belofte van The Matcha Man:

  • Topkwaliteit ceremoniële matcha poeder
  • Versheid
  • Beste prijs-kwaliteit verhouding

Waarom matcha zo bijzonder is

Matcha is een fijn, felgroen poeder gemaakt van speciaal geteelde en verwerkte groene theebladeren. In tegenstelling tot de ‘gewone’ groene thee, waarbij de bladeren worden getrokken en vervolgens weggegooid, wordt bij matcha het hele blad vermalen tot een fijn poeder dat je oplost in water. Dit zorgt voor een extra geconcentreerde smaak én maakt dat je meer voedingsstoffen binnenkrijgt. De bladeren waarvan matcha gemaakt wordt, zijn schaduw gekweekt. Dat wil zeggen dat de theestruiken een paar weken voor de oogst worden afgedekt met stromatten, wat zo’n 90% van de zon tegenhoudt. 

Omdat een theestruik zon nodig heeft om te kunnen groeien, maken de bladeren extra chlorofyl aan om alle resterende zon te absorberen. Hierdoor ontstaat die extra groene kleur en ontwikkelen ze een unieke, aardse en milde umami-rijke smaak. Na de oogst worden de bladeren gestoomd, gedroogd en ontdaan van stelen en nerven. Wat overblijft heet tencha, en dat wordt tot poeder vermalen. Je drinkt dus het hele blad. Zo profiteer je van meer smaak en meer power om de dag door te komen. 

Zo herken je échte goede matcha 

Echte ceremoniële matcha wordt met de hand geplukt, vaak in mei tijdens de eerste oogst. Dit heet ook wel first flush. Alleen de jongste, meest delicate blaadjes worden geselecteerd. Ze zijn zacht, fris en boordevol voedingsstoffen. Oogsten met machines gebeurt ook, met name voor culinaire matcha, maar voor topkwaliteit is handgeplukt nog altijd de norm.

Proeven, sorteren en verpakken

Voordat de matcha in een blikje terechtkomt, wordt het natuurlijk uitgebreid getest. Je herkent kwalitatief goede matcha poeder aan de:

  • kleur: hoe groener, hoe beter
  • geur: fris, plantaardig, lichtzoet
  • smaak: zacht, umami, zonder bitterheid
  • textuur: zijdezacht, als fluweel

Matcha kan worden ingedeeld in 3 categorieën op basis van gebruikskenmerken:

  • ceremoniële kwaliteit: om puur te drinken
  • premium kwaliteit: voor onder andere lattes
  • culinaire kwaliteit: om mee te koken en bakken. Een populair recept zijn de groene pannenkoeken met matcha poeder

Wat zit er in matcha poeder?

matcha poeder

Ondanks dat matcha poeder is, bevat het verschillende superkrachten voor ons lichaam. Denk aan:

  • Antioxidanten: vooral catechinen zoals EGCG
  • L-theanine: helpt bij ontspanning en focus
  • Cafeïne: voor een milde langdurige energieboost, maar dan zonder de bekende koffie kater
  • Vitaminen: A, B, C, E en K

Omdat je het gehele theeblad in poedervorm drinkt in plaats van alleen het aftreksel van theebladeren, krijg je tot wel 137% meer van al die gezonde voedingsstoffen binnen dan bij bijvoorbeeld normale groene thee. Wist je dat matcha poeder ook tijdens de overgang een mooie bondgenoot kan zijn? Zacht voor je zenuwstelsel, vriendelijk voor je hormonen en een natuurlijke energiegever. Je kunt dus wel stellen dat matcha poeder een echte superfood is.

Hoe smaakt deze Japanse superfood?

In de westerse wereld kennen wij de smaken zoet, zuur, zout en bitter. Maar in de Aziatische wereld kennen ze ook de smaak umami. Een beetje grassig, aards en een subtiele zoetheid als je goede kwaliteit matcha poeder gebruikt. Deze smaak kan in het begin even wennen zijn als je het voor het eerst drinkt. Ben je geen matcha fan bij de eerste slok? Combineer het in plaats van met water eens met kokosmelk of andere (plant)aardige melk, dan wordt het echt een feestje.

Hoe gebruik je matcha?

Kies altijd voor ceremoniële matcha. Deze poeder is van hoge kwaliteit, felgroen en zonder toevoegingen. Slechte kwaliteit smaakt bitter en bevat minder werkzame stoffen.

matcha poeder voor latte

Bereidingswijze van de matcha:

  1. Pak 1 theelepel matcha poeder (ca. 1-2 gram).
  2. Voeg wat lauw water toe en meng het geheel tot een pasta. Neem 60–80 ml water van 70 à 80 °C.
  3. Klop met een bamboe klopper tot het schuimig wordt.

Maak je er een matcha latte van? Vul dan aan met (plantaardige) melk. Tip: Voeg een beetje honing of vanille toe voor een zachtere smaak.

Recept: cocktail of mocktail met een groene twist

Misschien wist je het nog niet, maar matcha poeder doet het verrassend goed in cocktails én mocktails! De unieke, umami-rijke smaak van matcha geeft een aardse kick aan je drankje en zorgt ook nog eens voor een antioxidantenboost. Om het extra lekker te maken gebruik je natuurlijk een goed, niet bittere kwaliteit matcha. Voor een mooi glad resultaat zonder klontjes meng je met een bamboeklopper de matcha eerst met een beetje water te vermengen tot er een pasta ontstaat.

Matcha Mojito

Een frisse, kruidige variant op de klassieke mojito

  • 1 tl matchapoeder (gezeefd)
  • 50 ml witte rum
  • 30 ml limoensap
  • 20 ml suikersiroop
  • Verse munt (handvol)
  • Spuitwater of soda
  • IJsblokjes

Matcha Margarita

Funky groene twist op de klassieke tequila favoriet

  • 1 tl matcha poeder
  • 50 ml tequila blanco
  • 25 ml triple sec of sinaasappellikeur
  • 25 ml limoensap
  • 15 ml agavesiroop
  • Zout voor de rand
  • IJsblokjes

Matcha Mocktail

Coconut Matcha Cooler: romig, tropisch en perfect voor een warme dag.

  • 1 tl matcha
  • 150 ml kokosmelk
  • 50 ml kokoswater
  • 15 ml vanillesiroop (of honing)
  • IJsblokjes
  1. Doe muntblaadjes, limoensap en suikersiroop in een glas en stamp voorzichtig aan om aroma’s vrij te maken
  2. Voeg matcha poeder toe en roer goed door
  3. Giet de rum erbij, vul het glas met ijs en top af met bruiswater
  4. Garneer met een takje munt en een schijfje limoen
  1. Schud alle ingrediënten met ijs in een shaker
  2. Bevochtig de rand van het glas en dip in zout
  3. Zeef de cocktail in het glas (on the rocks of straight up)
  4. Serveer met een limoenpartje
  1. Klop de matcha op met een beetje warm water
  2. Voeg de rest van de ingrediënten toe en shake of blend
  3. Serveer in een hoog glas met veel ijs
  4. Garneer met kokosschaafsel of een schijfje ananas

Voor de keukenprins(es) onder ons

Matcha poeder is ook een verrassend veelzijdig ingrediënt in de keuken. Hieronder laten we je zien hoe je matcha moeiteloos kunt verwerken in simpele recepten zónder in te leveren op smaak of voedingswaarde. De recepten zijn namelijk te maken zonder de matcha te verhitten. Alle voedingsstoffen blijven dus bewaard.

Matcha Hummus

Voeg een halve theelepel matcha poeder toe aan je favoriete hummusrecept (of kant-en-klare hummus). Mix goed door tot het mooi egaal groen is. Het geeft de spread een subtiele aardse toon én een mooi groen kleurtje. Lekker bij rauwkost, wraps, flatbread of als spread op toast met avocado of gegrilde groenten.

Matcha Energy Balls

Ingrediënten:

  • 500 gram dadels
  • 100 gram havermout
  • 125 gram noten naar smaak
  • 2 volle eetlepels cacao
  • 1,5 tot 2 theelepels matcha

Ontpit de dadels met havermout, de noten naar smaak, de cacao en matcha in de keukenmachine. Rol er balletjes van en zet een uur in de koelkast. Meng 50 gr. kokosrasp met ½ tot 1 theelepel matcha. Rol de balletjes hier doorheen en voilà!

Wil je de matcha poeder van The Matcha Man proeven? Kom langs in onze versmarkt in Amsterdam-Noord en ontdek al onze partners met een verhaal.