Recept: Piepkuiken met paddenstoelensaus en asperges

Piepkuiken met paddenstoelensaus en asperges
Tijd: 60 minuten, Hoofdgerecht, 4 personen

Boodschappenlijstje:

  • Sinaasappels – 3 stuks
  • Basilicum – 1 hand
  • Kastanje champignons – 300 gram
  • Cantharellen – 200 gram
  • Groene asperges – 16 stuks
  • Tijm – 2 handen
  • Laurierbladen – 3 stuks
  • Aardappelen – 6 stuks
  • Piepkuiken – 2 stuks
  • Room – 200 ml
  • Melk – 25 ml
  • Kippenbouillonblokjes – 3 stuks
  • Sjalotten – 2 stuks
  • Witte wijn – 100 ml
  • Boter – 2 flink mespunten
  • Olijfolie – 3 e

Recept:

Paddenstoelensaus (45 minuten)

1) Breng een pan met 350 milliliter water aan de kook. Voeg 1 blokje bouillon toe en roer goed door.

2) Pel en snipper de sjalotten. Snijd de kastanje champignons in grove stukken. Pluk 1 hand tijm.

3) Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pannetje en voeg de sjalotten, champignons, tijm en laurierbladen toe. Bak circa 3 minuten.

4) Blus het geheel af met 100 milliliter witte wijn en laat verdampen. Voeg vervolgens de bouillon toe. Laat dit gedurende 30 minuten op laag vuur koken. Als 1/3 van de saus over is, voeg dan 200 milliliter room toe en verwarm.

5) Klop de saus vervolgens kort met een staafmixer en haal hem door een zeef.

Piepkuiken (45 minuten)

1) Breng 1 liter water aan de kook. Voeg 2 blokjes bouillon toe en roer goed door.

2) Pak het piepkuiken en snijd de poten los. Snijd de pootjes doormidden zodat je het dij en het drumsticks apart hebt. Snijd daarna de rugvleugels van het borstkas (middelste gedeelte) zodat je alleen de borstkas met de filets overhoudt. Gooi de rugvleugels weg.

3) Doe de dij, drumsticks en borstkas in de pan met bouillon en zet 30 minuten op laag vuur (zorg ervoor dat de bouillon niet kookt). Giet af.

4) Verhit 1 flink mespunt boter in een koekenpan. Bak de kippendij, drumsticks en kippenborst circa 4 minuten op hoog vuur, zodat ze mooi krokant worden.

Aardappelpuree en groenten (25 minuten)

1) Breng twee pannen met water aan de kook.

2) Schil de aardappelen en pluk 1 hand tijm. Schil de stengels van de asperges

3) Voeg de aardappelen toe aan één van de pannen met kokend water en kook 20 minuten. Giet af en pureer samen met 25 ml melk, 1 mespunt boter en de tijm tot aardappelpuree.

4) Voeg de asperges toe aan de andere pan met inmiddels kokend water en kook in 4 minuten beetgaar.

5) Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de cantharellen circa 5 minuten.

6) Verdeel de asperges en aardappelpuree over de borden. Leg daarboven op de kippenborst, gevolgd door de kippendijen en drumsticks. Garneer met de chanterellen en de paddenstoelensaus.

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie